MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

VIDEO K9: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se na današnji dan, kako bi se skrenula pažnja na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom, kao što su siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i diskriminacija. U Gradskoj kući danas je obeležen ovaj dan, a Grad je obećao da će i dalje voditi ozbiljnu socijalnu politiku.

429

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Grad Novi Sad ugostio je predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom i čestitao im njihov dan. Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici Nikola Ćirović istakao je da je Novi Sad grad koji u Republici Srbiji izdvaja najviše sredstava za osobe za invaliditetom i to oko milijardu i 400 miliona dinara, ali je dodao da se grad tu neće zaustaviti.

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu ove godine za potrebe osoba sa invaliditetom izdvojila je više od 31 i po milion dinara, a udruženja osoba sa invaliditetom kažu da su zadovoljna saradnjom sa lokalnom samoupravom u našem gradu. Ipak, oni ističu da je pristupačnost u gradu loša, a kao poseban problem navode veliku nezaposlenost osoba sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.