Međunarodni dan muškaraca

VIDEO K9: U svetu se danas obeležava Dan muškaraca ustanovljen pre 21 godinu kao prilika da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu i da se naglasi njihova pozitivna uloga u društvu.

0
51

Međunarodni dan muškaraca obeležava se  19. novembra u cilju podizanja svesti o ulozi i zdravlju muškaraca i dečaka, poboljšanja rodnih odnosa i promovisanja rodne ravnopravnosti i isticanja pozitivnih muških uzora.

Ovo je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu i da se naglasi njihova pozitivna uloga u društvu. Osim toga, uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana ovim povodom, stvaranje ravnopravnih uslova za žene i muškarce moguće je samo  zajedničkim radom, dijalogom i jednakim učešćem u razgradnji stereotipa, predrasuda,i društveno konstruisanih rodnih uloga.

U prošlosti je bilo različitih pokušaja da se započne internacionalno obeležavanje Međunarodnog dana muškaraca. Međutim, do toga je došlo tek 19. novembra 1999. godine, kada je u Trinidadu i Tobagu ovaj dan svečano proglašen i od kada počinje da poprima šire razmere.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.