Međunarodni dan mladih

VIDEO K9: Najveći problemi mladih u našoj zemlji su nezaposlenost i osamostaljivanje, a mladi bez roditeljskog staranja suočeni su sa još težim izazovima, rezultati su istraživanja organizacije SOS dečija sela Srbija objavljenog danas, na Međunarodni dan mladih.

0
21

Nezaposlenost u stopi od čak 32,2% za one do 24 godine i osamostaljivanje najveći su izazovi sa kojima su suočeni mladi ljudi u Srbiji koji čine 16,5% ukupnog stanovništva.

Ovo nije lako ni kada postoji razvijena mreža podrške i porodica kao stabilna baza kojoj mogu da se vrate, a još teže je mladima koji su značajan deo života proveli u hraniteljskim porodicama ili ustanovama za smeštaj.

U želji da pruže podršku mladima bez roditeljskog staranja koji se pripremaju da napuste hraniteljske porodice ili ustanove, organizacija SOS Dečija sela Srbija sprovela je Vršnjačko istraživanje o napuštanju alternativnog staranja, kroz koje su dobijeni još jasniji uvidi o tome kako se mladi osećaju u trenutku osamostaljivanja.

Rezultati istraživanja pokazuju da se mladi suočavaju sa strahom i neizvesnošću, da se plaše samoće, marginalizacije i isključivanja, neretko se osećaju ostavljenim i nespremnim za samostalan život.

Upitani kakvi bi im vidovi podrške bili potrebni u tim trenucima posebno su izdvojili savetodavnu, psihološku i finansijsku pomoć, profesionalne obuke, zatim pomoć u obezbeđivanju stambenog prostora, traženju posla i sticanju veština za obavljanje kućnih poslova, kuvanja i raspolaganja novcem.

Mladi su, takođe, istakli da bi im od velike pomoći bilo da tokom života u hraniteljskoj porodici ili nekoj od ustanova alternativnog staranja dobiju relevantne informacije o tome šta mogu da očekuju i koja prava im pripadaju nakon napuštanja staranja, kao i da posebna pažnja bude posvećena razvijanju njihovih veština za samostalan život, kako bi za njega bili spremniji.

U procesu osamostaljivanja mladima bez roditeljskog staranja je važno da ih zajednica vidi onakvim kakvi jesu, kroz prizmu njihovih potencijala i snaga, a ne kroz prizmu njihove prošlosti i negativnih životnih iskustava, gde im nije potrebno sažaljenje niti divljenje već podrška koja bi im omogućila da u samostalni život zakorače što spremniji i sigurniji, saopšteno je iz SOS Dečija sela Srbija.

Sprovedeno istraživanje ukazalo je i na potrebu da za unapređenjem neposredne prakse u radu s mladima i obezbeđivanjem dodatnih usluga i servisa koji bi bili od pomoći u procesu pripreme, kao i nakon izlaska iz alternativne brige.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.