Međunarodni dan mladih u GMS

VIDEO K9: Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, sutra će u Galeriji Matice srpske biti priređen poseban program namenjen mladima od 15 do 25 godina.

0
1285

Galerija Matice srpske sutra će obeležiti Međunarodni dan mladih priređivanjem radionice “Hear me!” u okviru projekta za mlade koji organizuje tokom ove godine sa ciljem da mladima približi umetnost.

“Prosto se trudimo da na jedan zanimljiv način njima približimo umetnost koju čuvamo, koju negujemo, koja je pre svega nacionalna umetnost i da zajedno sa njima kroz igru sa lego kockicama i tumačenjem poznatih dela umetnosti Paje Jovanovića i Bogdana Šuputa ispitamo neka aktuelna društvena pitanja. To su pre svega teme koje su u vezi sa migrantskom krizom i sa pitanjima odlaska iz zemlje koja naročito brinu srednjoškolce, jer iz iskustva koje imamo do sada sa njima, mnogo njih planira da posle srednje škole napusti zemlju, da studira negde preko”, rekla je Ksenija Plećaš, kustoskinja-pripravnica u Galeriji Matice srpske.

Kroz lego-radionicu biće ispitane aktuelne teme današnjice i razmišljanja mladih, a biće reči i o tome na koji način umetnost može da pomogne u traženju odgovoru na aktuelna pitanja.

“Koristimo, dakle, tu brikmi metodologiju koja do sada nije korišćena u muzejima. pomoću lego kockica zadajemo određene teme, tražimo od njih da neke apstraktne pojmove pokušaju da izgrade pomoću lego kockica, što je izuzetno dobro jer ne iziskuje neke naročite veštine, a  u isto vreme podražava kreativnost kod samih učesnika. S druge strane potom lagano uvodimo slike, u zavisnosti od toga koja radionica je u pitanju. Ako je Paja Jovanović, to je slika “Seobe Srba 1690. godine” koja je nastala krajem 19. odnosno početkom 20. veka. i zapravo upoređujemo dve verzije te slike”, pojasnila je Plećaš.

Radionica će početi u 11 časova, ulaz je besplatan i prethodne prijave nisu obavezne.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.