Međunarodni dan maternjeg jezika

VIDEO K9: Međunarodni dan maternjeg jezika danas je obeležen u zgradi Banovine u Novom Sadu.

0
33

Povodom Međunarodnog dana materenjeg jezika, u Pokrajinskoj vladi upriličen je svečani prijem za studente prve godine osnovnih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji studiraju maternji jezik, a dobitnici su stipendija Pokrajinske vlade za ovu godinu.

Negovanje različitih maternjih jezika je višedecenijska tradicija u Vojvodini, rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević.

Dekanica Filozofskog fakulteta UNS, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, istakla je da je ovaj fakultet jedinstvena institucija na svetu koji pruža mogućnost studiranja na pet maternjih jezika i kao takav, kako je rekla, predstavlja svetionik koji bi trebalo da ozrači globalno obrazovanje.

Međunarodni dan maternjeg jezika je, 21. februara, od 1999. godine ustanovila organizacija UNESCO, sa ciljem da promoviše kulturnu raznolikost i višejezičnost, sa jakom simbolikom podsećanja i opomene da će u ovom veku jezici u svetu ubrzano nestajati, a sa njima će prestajati i pamćenje celih naroda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.