Međunarodni dan joge obeležen na Filozofskom fakultetu

VIDEO K9: Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu danas je obeležen Međunarodni dan joge.

0
99

Filozofski fakultet je, uz podršku Ambasade Republike Indije, obeležio 21. jun, Međunarodni dan joge. Program je u 10 časova započeo izložbom indijskih rukotvorina iz kolekcije Ambasade, koju je otvario ambasador Indije u Srbiji, Sandživ Koli.

Upravo na inicijativu ambasadora Kolija od 2015. godine se 21. jun slavi kao Međunarodni dan joge, rekao je stručni saradnik za međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta UNS-a.

Nakon otvaranja izložbe, organizovano je jednočasovno vežbanje joge na otvorenom, a potom je priređena promocija putopisa „Put u Radžastan“ autorke Monike Maširević. U ovom delu raskošno su opisane palate, gradovi i predeli, dokumentovani istorijskim podacima o događajima iz kulturne zaostavštine koloritnog Radžastana.

Posebnu čar donose priče u kojima je autorka opisala susretanja s ljudima puna saosećajnosti, ljubavi i topline, koju otvoreno iskazuju prema njoj, doživljavajući je kao svoju i kao nesvakidašnju turistkinju.

Maširević je, kako je navela, Indiju zavolela od detinjstva i do sada je osam puta posetila tu zemlju koja ove godine proslavlja i 7 i po decenija sticanja nezavisnosti.

Prvi Međunarodni dan joge obeležen je 21. juna 2015. godine. Ovaj datum ustanovljen je na predlog Republike Indije, rezolucijom koju je 11. decembra 2014. donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija uz podršku 193 delegata i 177 zemalja, uključujući i Srbiju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.