Međunarodni dan učitelja

VIDEO K9: Danas je Međunarodni dan učitelja koji je 1994. godine proglasio Unesko, a označava godišnjicu usvajanja preporuke Međunarodne organizacije rada i UNESKA iz 1966. godine o statusu učitelja.

0
13

U Srbiji i svetu danas se obeležava Svetski dan učitelja, koji su proglasile Ujedinjene nacije 1994. godine na osnovu preporuke iz 1966. godine koja postavlja merila u pogledu prava i odgovornosti učitelja i nastavnika i standarde za njihovu početnu pripremu i dalje obrazovanje, regrutovanje, zapošljavanje i uslove nastave i učenja.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman je ovom prilikom istakao značaj i ulogu učitelja i nastavnika za ostvarivanje i zaštitu prava deteta, kao i razvoj i kreiranje društva i budućnosti.

Tema Međunarodnog dana učitelja 2020. godine je ”Učitelji: liderstvo u krizi, nova vizija budućnosti”.

U saopštenju ombudsmana je istaknuto da je pandemija virusa korona unela je ove godine brze, neočekivane i intenzivne promene u obrazovno – vaspitnom sistemu širom sveta, što je zahtevalo prilagođavanja i reviziju dosadašnjeg načina predavanja i rada učitelja i nastavnika pa je u okolnostima krizne situacije stvorila se jedinstvena prilika za promovisanje liderstva učitelja i nastavnika, kreativnosti i inovacija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.