Medijsko opismenjavanje

VIDEO K9: Medijska pismenost u 21. veku neophodna je građanima kako bi izbegli da budu izmanipulisani i da neko drugi odlučuje umesto njih u bilo kojoj sferi života.

0
79

Medijska pismenost mogla bi se definisati kao funkcionalna pismenost 21. veka, pokušaj i javnosti i medija da razumeju na koji način mediji funkcionišu, kaže Stefan Janjić iz Novosadske novinarske škole.

Jedan deo građana, suočen sa činjenicom da veliki broj medija informiše manipulativno, da su zatrpani vestima, odlučio je da prestane da prate medije, dok jedan deo veruje svemu što mediji objave, što takođe može biti i veoma opasno, smatra Janjić.

Potrebno je pronaći zdravu granicu, sredinu, koja se može nazvati i zdravom sumnjičavosti prema medijskim sadržajima, ali i spremnosti da se iz medija pročita, pogleda, čuje i razume ono što može biti korismo, od komunalnih do opštih političkih i ekonomskih ili naučnih sadržaja, kazao je on.

Svaki klik u ovakvim slučajevima, na manipulativnim sajtovima, zaključio je Janjić, direktno donosi profit manipulatoru i motiviše ga da nastavi da se bavi tim poslom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.