Medijske slobode bez strategije

VIDEO K9: U Godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji koji je prezentovan u maju u Novom Sadu, između ostalog stoji da naša zemlja od 2016. do ove godine jeste napredovala u ekonomiji, ali ne mnogo po pitanjima slobode medija. U rešavanju ovog problema država se potom angažovala na izradi medijske strategije, mada je, prema mišljenju nekih predstavnika medija, sama strategija nedovoljna bez napretka u radu državnih institucija.

368

Međunarodne novinarske organizacije i udruženja u poslednje vreme ukazuju na pad slobode izražavanja u Srbiji i na sve veće uplitanje vlasti u uređivačku politiku domaćih medija.

Podseća se i da bez slobodnih i nezavisnih medija nema ni napretka u približavanju naše zemlje toliko željenom članstvu u Evropskoj uniji.

Novinara Tešu Tešanovića odgovara na pitanje šta treba učiniti kako bi se pritisci politike na medije smanjili i da li mediji kod nas mogu postati slobodni kritičari?

U poslednjem izveštaju Evropske Komisije navedeno je da Srbija u pogledu slobode izražavanja nije ostvarila nikakav napredak, da su pretnje, zastrašivanje i nasilje protiv novinara i dalje prisutni i da se zakoni o medijima još ne primenjuju u potpunosti.

Iz nadležnih državnih institucija se sa druge strane, neprestano ponavlja da su rešenja na pomolu i da će odgovore na sva pitanja dati najavljena medijska strategija. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.