Medijske slobode bez strategije

VIDEO K9: U Godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji koji je prezentovan u maju u Novom Sadu, između ostalog stoji da naša zemlja od 2016. do ove godine jeste napredovala u ekonomiji, ali ne mnogo po pitanjima slobode medija. U rešavanju ovog problema država se potom angažovala na izradi medijske strategije, mada je, prema mišljenju nekih predstavnika medija, sama strategija nedovoljna bez napretka u radu državnih institucija.

359

Međunarodne novinarske organizacije i udruženja u poslednje vreme ukazuju na pad slobode izražavanja u Srbiji i na sve veće uplitanje vlasti u uređivačku politiku domaćih medija.

Podseća se i da bez slobodnih i nezavisnih medija nema ni napretka u približavanju naše zemlje toliko željenom članstvu u Evropskoj uniji.

Novinara Tešu Tešanovića odgovara na pitanje šta treba učiniti kako bi se pritisci politike na medije smanjili i da li mediji kod nas mogu postati slobodni kritičari?

U poslednjem izveštaju Evropske Komisije navedeno je da Srbija u pogledu slobode izražavanja nije ostvarila nikakav napredak, da su pretnje, zastrašivanje i nasilje protiv novinara i dalje prisutni i da se zakoni o medijima još ne primenjuju u potpunosti.

Iz nadležnih državnih institucija se sa druge strane, neprestano ponavlja da su rešenja na pomolu i da će odgovore na sva pitanja dati najavljena medijska strategija. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.