Medijska koalicija uz TV Kanal 9

VIDEO K9: Koalicija medijskih i novinarskih udruženja pozvala je danas nadležne državne organe da pod hitno reše nagomilane probleme Televizije Kanal 9, kako bi direktorka te televizije prekinula štrajk glađu, a kolege da se solidarišu sa Kanalom 9.

129

 

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja je, u svom pozivu nadležnim državnim organima da hitno reše probleme TV Kanala 9, ocenila da su ti problemi pruzrokovani upravo „nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa“.

„Upozoravamo da je primer TV Kanal 9 ilustrativan za sve lokalne medije u Srbiji, jer je očigledno da se protiv svih onih profesionalnih medija koji izveštavaju u javnom interesu preduzimaju najrazličitije mere kako bi bili ugušeni“, saopšteno je iz te medijske koalicije.

 

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja juče popodne bili su u poseti Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu u prostorijama TV Kanal 9 po drugi put za proteklih 11 meseci zbog toga što država, uprkos uveravanjima, ni na koji način nije ni počela da rešava ono što joj je obećala kako bi bili rešeni problemi prve privatne televizije u Novom Sadu, a koje je nagomilala upravo država svojim nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem, kao i pravosudni organi sa otezanjem u donošenju presuda”.

Pavlović je predstavnicima udruženja ukazala da je borba koju vodi njena televizija “pravna”, te da pokušavaju sudskim putem da dođu do odgovora, ali da u tome nemaju uspeha jer, kako je rekla, “država ne želi da poštuje zakone koje je sama donela”.

Pavlović je pitala “da li je normalno da Kanal 9 posle pet godina ne može da dobije presudu u Upravnom sudu, da li je normalno da njena inicijativa o ustavnosti i ustavnoj žalbi povodom taksi SOKOJ-a i OFPS-a stoji tri godine na Ustavnom sudu i da ja ona ne može da dobije odgovor?

“Ja samo tražim da država počne da se ponaša u skladu sa zakonima koje je donela”, istakla je Maja Pavlović, koja je pozvala i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da podrži njen štrajk, kao način borbe za pravnu državu.

Ona je dodala da je preduslov da prekine sa štrajkom glađu da TV Kanal 9 konačno dobije presude koje čeka toliko dugo, te pozvala i sve kolege koji smatraju da dele probleme koje ona ima da joj se pridruže u štrajku glađu.

Koaliciju medijskih i novinarskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija medija.

Udruženja su uputila i poziv na solidarnost sa kolegama sa TV Kanal 9, kao i da uplatom sredstava pomognu da račun TV Kanal 9 bude odblokiran.

Brojevi računa na koje može da se izvrši uplata:

Banka Intesa: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 160-170280-38
Poštanska štedionica: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 200-2639250101934-81

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.