Mediji između prakse i zakona

VIDEO K9: Mediji u Srbiji, a i građani kojima je to u interesu, još uvek čekaju izmene i dopune Zakona o javnom informisanju koje su, prema Akcionom planu za sprovođenje Medijske strategije do 2025. godine, krajem prošle godine trebale da budu usvojene u Skupštini Srbije.

0
40

Izmene Zakona o javnom informisanju neophodne su, na samo zbog toga što postoji potreba za tim, već je to i preuzeta obaveza Vlade Srbije, a predviđa je i Medijska strategija koja je usvojena i implementira se sa zakašnjenjem, kažu u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Segmenti u kojima se ogleda ova nefunkcionalnost pravnog okvira su brojni, navodi Norbert Šinković, predsednik NDNV.

Šest organizacija koje deluju u okviru Koalicije za slobodu medija ponudilo je svoj predlog nacrta Zakona o javnom informisanju iz dva razloga, kazao je Šinković. Jedan je kašnjenje, jer važeća Medijska strategija predvidela da izmena krovnog zakona bude gotova u poslednjem kvartalu prošle godine, a drugi to što je u radnoj grupi za pripremu nacrta, koju je činilo tridesetak učesnika, bilo predstavnika organizacija koje su se na medijskoj sceni, prema njegovim rečima, pojavile prvi put ikada.

Medijska strategija, kaže Šinković, nije ispoštovana ni kada su u pitanju rokovi, a ni u pogledu sadržaja, jer, kako je naveo, finalna verzija tog nacrta zakona još nije viđena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.