Mediji i vršnjačko nasilje

VIDEO K9: Početak nove školske godine aktuelizovao je i priču o vršnjačkom nasilju. Izveštavanje medija o ovoj vrste nasilja na način koji to oni čine, kod nas često donosi više štete nego upozorila je Dragana Ćorić iz Udruženja Roditelj, u emisiji Otvoreni ekran.

0
464

Vršnjačko nasilje sve je učestalije i agresivnije, a na njega, nažalost, nisu imune ni škole u Novom Sadu.

Vršnjačko nasilje nije toliko preovladalo, smatra Dragana Ćorić, ali način na koji mediji često izveštavaju o tome je kontraproduktivan.

“Koliko god da je dobro što se sada konačno piše o tome, što konačno osvešćujemo jedni druge da to postoji i da može da ima, zaista, poražavajući ishod i tragične posledice, sa druge strane je loše jer stvara jednu dozu psihoze za svakog roditelja koji sada treba dete da pusti, recimo, u prvi razred, pa razmišlja da ga šalje u srednjovekovnom oklopu ili astronautskom odelu da bi bilo zaštićeno od tih stvari”, navela je Ćorić.

Svako dete može biti meta nasilja, ali i nasilnik, što stvara dodatnu zebnju roditeljima. Problem vršnjačkog nasilja je taj što ono dugo nije prepoznavano kao takvo, a XXI vek doneo je i neke njegove nove oblike, poput zloupotrebe interneta.

“Često navodim da su oblici vršnjačkog nasilja do pre 10-ak godina mogli da se nabroje na prste jedne ruke. Danas na prste ne možemo da nabrojimo oblike vršnjačkog nasilja koji se vrše preko interneta. To je ono što je za mene, kao roditelja prvenstveno, poražavajuće, a onda, naravno i kao pravnika, jer posmatrate da veliki broj takvih prekršaja čine deca koja nisu krivično odgovorna, mlađi su od 14 godina”, rekla je Ćorić.

Veliku ulogu u sprečavanju vršnjačkog nasilja imaju roditelji, naročito one dece koja vrše nasilje, ali i naše zakonodavstvo koje bi u brojnim odredbama moralo biti izmenjeno i dopunjeno, smatra Ćorić.

To su teme i kojima bi mediji prvenstveno morali da se pozabave, umesto senzacionalističkog izveštavanja o pojednačnim slučajevima, pri čemu neretko najgrublje krše novinarsku etiku.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.