Medijacijom do potrošačkih prava i bez suda

VIDEO K9: U nacrtu je već peti zakon koji bi štitio prava potrošača u Srbiji. Izmene i dopune ovog zakona trebale bi, između ostalog da ponude efikasan mehanizam koji bi uveo u praksu medijaciju između potrošača i trgovaca, odnosno pružaoca usluga.

107

Kao prioritetan zadatak u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštititi potrošača definisano je pronalaženje najboljeg modela za postojeće vansudsko rešavanje sporova, koje bi zaživelo u praksi.

Udruženja za zaštitu potrošača želela bi da vide da li će konačno potrošačima biti ponuđen efikasan mehanizam pomoću kojeg će brže i lakše rešavati svoje potrošačke prigovore, što do sada praktično i da nije postojalo u praksi iako je postojala mogućnost rešavanja ovih pitanja putem medijacije.

“Kada je u pitanju ovaj novi Zakon o zaštiti potrošača, to jest, njegov nacrt, mi ćemo videti da li će ugledati primenu, da li će biti usvojen od strane Skupštine Srbije, da li je resorno Ministarstvo trgovine pripremilo dobar paket uz sve predloge i sugestije i da li će se primenjivati nešto što je, možemo slobodno reći, već stojalo u prethodnom zakonu, kada govorimo o vansudskom rešavanju, možda ne tako detaljno kao što je sada u nacrtu”, rekla je diplomirana pravnica Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije (APOS).

Nacrtom novog zakona predložena je i mogućnost da tela za vansudsko reševanje potrošačkih sporova mogu da se finansiraju ili sufinansiraju iz republičkog budžeta. Ove godine je za podsticaj, rad i angažovanje određenih potrošačkih organizacija u oblasti medijacije iz budžeta je izdvojeno 20 miliona dinara, od kojih je Ministarstvo trgovine do kraja novembra rasporedilo oko 16 miliona.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.