Medijacija pre suda

VIDEO K9: Postupak medijacije je jedan od načina na koji spor između potrošača i pružaoca usluga ili trgovca mogu biti rešen u obostranu korist, kažu u udruženjima potrošača. Stoga bi, savetuju iz ovih udruženja, pre pokretanja sudskog procesa građani trebali da pokušaju problem da reše na taj način.

0
278

Medijacija je postupak o kojem građani još uvek ne znaju mnogo, a koji se može obaviti pre sudskog upavo uz pomoć nekog od udruženja potrošača, kažu u Asocijaciji potrošača Srbije.

“Pre te medijacije udruženje potrošača svojim prigovorom i obraćanjem trgovcu ili pružaocu usluga isto može da pomogne potrošaču, jer će se možda razrešiti neka, ne samo pravna, već stručna pitanja. Takođe može uputiti potroša da on nešto samoinicijativno, ili uz pomoć udruženja potrošača, izveštači, pa samim tim prikupi taj dokaz. Međutim, problem je što taj dokaz neće biti validan ukoliko se ne ode na ovu krajnju instancu, a to je sud”, navela je Jovanka Nikolić, pravna savetnica u APOS-u.

Upravo zbog toga je, prema njenim rečima, medijacija ili, eventualno, vansusdsko reševanje sporova mogućnost da se problem reši na jedan dobar zajednički način i obostrano zadovoljstvo, pre krajnje instance, odnosno, suda.

“Želim da naglasim da APOS nikada nije promovisao i na neki način stimulisao potrošače da odlaze na sud. Ne zato što će oni apriori izgubiti novac, vreme ili nešto drugo, već zato što je on insistirao na tome da se problem reši pre odlaska. E, sada, kada imamo Zakon o zaštiti potrošača od 2014. godine, a naša sudska praksa, bez obzira na to što poznaje taj zakon, ona ga ne poznaje u radu, u praksi, u procesnom pravu i još uvek ga ne primenjuje”, rekla je Nikolić.

Medijacija je, podsetimo, oblik mirnog rešavanja sporova između dve ili više strana, uz pomoć neutralne treće strane, medijatora. To je dobrovoljan proces, koji se sprovodi samo ukoliko su o tome sve strane saglasne i u kojem su interesi zainteresovanih strana merilo za pronalaženje rešenja, a ne pravo, kako je to slučaj u sudskom postupku.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.