Medicinari škole “7. april” posetili Grčku

VIDEO K9: Učenici i nastavnici novosadske Medicinske škole "7. april" posetili su Grčku u okviru Erazmus + projekta Evropske Unije pod nazivom "Poveži se, nauči, primeni za bolje zdravlje".

245

Kao rezultat saradnje sa kolegama iz Grčke kroz Erazmus+ projekat, 12 učenika i 2 nastavnika Medicinske škole “7. april” bili su u dvonedeljnoj radnoj poseti Solunu.

Tom prilikom obišli su četiri bolnice, Mikrobiološki centar, kao i tamošnju medicinsku školu.

“S obzirom da je naša škola prvi put nosilac ovako jednog velikog evropskog projekta gde smo imali priliku da razmenimo iskustva sa kolegama iz Grčke, tačnije iz Soluna, preko partnerske organizacije LC Ipodom. Ono što je prvenstveno meni negde najvažnije i najbitnije jesu zapravo učenici koji su imali priliku da učestvuju u ovom projektu mobilnosti gde su oni negde na pravi način demonstrirali kako treba da se ponaša učenik medicinske škole, gde su oni na pravi način prezentovali i svoj grad i na kraju krajeva i svoju zemlju”, rekao je Dalibor Bokan, nastavnik Zdravstvene nege.

Učenici drugog i trećeg razreda medicinske škole imali su priliku da upoznaju grčki sistem obrazovanja i zdravstva, a stečena iskustva trude se da primene kod kuće.

“Smatram da je ovo veoma korisno iskustvo koje smo stekli. Mnoge prednosti dobijamo, mnoge pogodnosti za naravno dalje školovanje i konkurisanje za posao, jer smo na kraju ovog projekta svi dobili sertifikate za uspešno završen projekat i smatram da je ovo veoma bitno zbog toga što smo svi zajedno bili kao grupa i naučili smo da funkcionišemo kao grupa. Podigli smo svoju komunikaciju na jedan veći nivo”, navela je Valentina Dragović, učenica MŠ “7. april”.

 

“Naši domaćini su nas tamo jako lepo primili i jako je lepa prilika da se nešto novo nauči. Meni lično je najinteresantniji bio operativni blok kada smo otišli u Opštu bolnicu Papa Georgi zato što ja još nisam dobila priliku da posetim operativni blok i samim tim što smo ušli videli smo neke operacije”, kazala je učenica Tijana Topalović.

Prema rečima nastavnika, Grci su bili iznenađeni niovoom znanja i sposobnostima koje imaju naši učenici. Razlog za to, verovatno, leži u različitom obrazovnom sistemu.

“Njihov sistem srednjoškolskog obrazovanja je znatno drugačiji u smislu da njihova srednja škola traje tri godine, nakon završene osnovne koja traje devet godina. Gde je taj prvi razred srednje škole negde zapravo opšti, jer imaju svi opšte ili jednake predmete. Tek u drugoj godini oni se opredeljuju da li će biti u zdravstvu ili oblasti ekonomije i nakon toga u trećoj godini tek se odlučuju da li će biti u smeru medicinske sestre tehničar ili će biti laboranti”, rekao je Bokan.

Kod nas su, kako je objasnio, stvari nešto drugačije, jer đaci nakon osmogodišnje osnovne škole upisuju srednju. Po završetku četiri godine medicinske škole dobijaju zvanje medicinskog tehničara ili nekog drugog smera.

Bokan je dodao i to da bi rado nastavili saradnju s partnerima iz Grčke, ali da će budućnost pokazati kakve su šanse za to.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.