Medalje za srpske girevojce

VIDEO K9: Nemanja Najvirt iz Novog Sada jedan je od 11 takmičara iz Srbije koji su osvojili ukupno 13 medalja na završenom Svetskom prvenstvu u Girevoj sportu koje je održano na SPENS-u.

106

Novosađanin Nemanja Najvirt, aktuelni šampion Srbije u Girevoj sportu, od juče je i svetski šampion u discipini Long Cycle 28 kg.

Titulu je osvojio na Svetskom prvenstu održanom od 6. do 10. novembra na SPENS-u, nakon što je uspeo da za 10 minuta izbaci “zvono” čak 62 puta jednom rukom.

Pored Najvirta, Srbiju je predstavljalo još deset takmičara, čiji je ukupan učinak 5 zlatnih, 2 srebrne i 5 bronzanih medalja u pojedinačnom delu, kao i 1 bronzana medalja u ekipnom delu, što je napoj zemlji donelo 3. mesto po broju osvojenih odličja, posle Rusije i Amerike.

Na šampionatu je učestvovalo učestvovalo više od 500 takmičara iz 30 zemalja.

Kettlebell ili Girevoj sport je ruski tradicionalni sport koji podrazumeva podizanju metalnih kugli izlivenih od gvožđa u obliku ruskog zvona u disciplinama Long Cycle, Snatch i Biatlon.

Ovaj sport nastao je još u vreme Carske Rusiji a takmičenja se organizuju od 1946. godine, a održano Svetsko prvenstvo na SPENS-u ujedno je i prvo svetsko takmičenje u ovom sportu koje je organizovano u našoj zemlji uz podršku Grada Novog Sada, Međunarodnig saveza Girevoj sporta i Ministarstva sporta Ruske federacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.