Mećavnik primer baukulture u Srbiji

VIDEO K9: Ovogodišnji 16. po redu Kustendorf najavila je danas u Beogradu Ministarka kulture Maja Gojković koja se tom prilikom osvrnula i na osnivanje Baukultur Alijanse u Davosu, kao i na finansijsku podršku države kulturnim institucijama.

0
17

Najavljujući 16. po redu Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf od 25. do 29. januara na Mokroj Gori, ministarka kulture Maja Gojković, izjavila je da su Mećavnik i Drvengrad dobar primer i stare i nove baukulture u Srbiji, o kojima je govorila na skupu u Davosu održanom uoči Svetskog ekonomskog foruma.

Pre dva dana ministri kulture usaglasili su Memorandum iz Davosa i potpisali Deklaraciju, što je označilo osnivanje „Baukultur Alijanse Davos 2023“.

Alijansa pokrenuta u Davosu ujedinjuje aktere Baukulture iz javnog i privatnog sektora i civilnog društva. Naglašeno je da je visoko kvalitetna Baukultura snažna politička inicijativa i podrazumeva svestan, kvalitetno orijentisan pristup infrastrukturi, javnim prostorima i pejzažima, kao i da je Baukultura, kao opšte dobro, zajednička odgovornost vlada, organizacija privatnog sektora te da je u pitanju hitna potreba za podizanjem svesti o kulturnim, socijalnim, ekonomskim, ekološkim i tehničkim pitanjima.

Gojković je ovom prilikom govorila i o finansijskoj podršci države kulturnim institucijama, kao i o statusu Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, koji je ove godine podržan sa milijardu i sto miliona dinara.

Ministarstvo kulture sa Vladom Srbije, navela je Gojković, trenutno traga za modelom prema kojem bi UO Filmskog centra Srbije, čiji je mandat odavno istekao, mogao da funkcioniše na najbolji način u skladu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o kinematografiji te da je sada, kada su prošli izbori i kada je formirana Vlade, vreme da predlaže članove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.