Maturanti plesali na Trgu slobode

VIDEO K9: Više stotina novosadskih maturanata plesalo je danas na Trgu slobode, u tradicionalnoj manifestaciji u kojoj učestvuju i njihovi vršnjaci širom Evrope.

0
12

Tradicionalni “Ples maturanata“ tokom kojeg učenici završnih razreda srednjih škola u gradovima širom Evrope plešu čuveni maturski ples kadril, odigrali su danas u podne na Trgu slobode i maturanti iz našeg grada.

Manifestaciju je otvorila članica Gradskog veća za obrazovanje koja je tom prilikom poručila da je u životu najvažnije biti okružen prijateljima, jer i ukoliko neko ne zna baš sve korake ili ispada iz igre, uvek može da se osloni na pouzdanu prijateljsku ruku.

“Lepo je, na glavnom gradskom trgu videti veliki broj novosadskih maturanata koji plešu istovremeno sa svojim vršnjacima iz mnogih gradova i opština u Srbiji, ali i širom Evrope. Novi Sad je uvek bio, a 2019. godine je i zvanično prepoznat kao prestonica mladih. Nastojimo da im obezbedimo što bolje uslove za učenje i ostvarivanje njihovih potencijala, i želimo da ih maksimalno uključimo u procese odlučivanja kada je reč o rešavanju važnih pitanja za njih. Naš cilj je da oni ostanu da žive, studiraju i rade u Novom Sadu i aktivno radimo na tome”, kaže članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić.

Ovu manifestaciju u Novom Sadu organizuje plesni klub „Bolero“ uz podršku Grada Novog Sada i Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Novog Sada.

Koordinatorka manifestacije Drinka Kecman objasnila je da su maturanti plesali kadrul uz muziku Johana Štrausa “Slepi miš” emitovanu preko satelitskog radija kako bi ples u svim evropskim gradovima bio u isto vreme, tačno u podne.

Prema rečima koreografkinje Drinke Kecman, mladi na početku plešu četiri koreografije kvadrila, a zatim zajedno sa članovima AKUD-a „Sonja Marinković“ igraju i Užičko kolo

Ovogodišnja manifestacija ima i humanitarni karakter. U saradnji sa Udruženjem protiv dijabetesa grada Novog Sada sprovedena je podizanja svesti o dijabetesu, a učesnici su poslali poruku podrške obolelima od te bolesti.

Održavanje Manifestacije pod nazivom “European Quadrille Dance Festival” ili Maturantskog plesa, u Srbiji je počelo 2005. godine, a prvi grad koji se pridružio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva priključili su se i Niš, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo i drugi gradovi i opštine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.