“Matija” izložba o Matiji Bećkoviću

VIDEO K9: U Narodnom muzeju u Zrenjaninu juče je predstavljena izložba "Matija" posvećena akademiku Matiji Bećkoviću koju slobodno možemo nazvati kulturnim događajem ove sedmice u tom gradu.

0
24

Zrenjaninska publika u prepunom Malom salonu Narodnog muzeja toplo je dočekala pesnika i akademika Matiju Bećkovića na otvaranju izložbe koju je autorka Dragana Tipsarević iz Kraljeva jednostavno nazvala “Matija”.

Postavka je nastala još 2016. godine povodom muzičko-scenskog događaja “Gusle slave Matiju” koji je u Kraljevu organizovalo Društvo guslara “Žiča” i “Udruženje klasična tradicija”.

Izložba je u međuvremenu dopunjavana i obišla je nekoliko gradova u Srbiji, a obuhvata 33 panoa na kojima se hronološki može pratiti biografija Matije Bećkovića, od mladosti pa do sadašnjosti.

Akademika Bećkovića pitali smo šta ova izložba znači za njega.

Akademik Bećković se prisetio i svoje mladosti i tadašnjih stavova o starijim ljudima.

Izložba ne bi bila ovako uspešna da nije autorke Dragane Tipsarević iz Kraljeva. Ona je istakla da je posao na izradi postavke o Matiji Bećkoviću velika čast i zadovoljstvo.

Sam akademik Matija Bećković mnogo je pomogao Dragani Tipsarević na prikupljanju građe za izložbu o sebi. Zamolili smo autorku da u nekoliko rečenica sažme priču Bećkovićevog života.

Pored brojnih gostiju koji su govorili o liku i delu Matije Bećkovića, na otvaranju izložbe čule su se i gusle narodnog guslara Radovana Pekovića.

Postavka će u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biti otvorena do desetog maja do kada zrenjaninska publika ima prilike da se upozna sa albumima sećanja jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika.

Prilog KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.