Matica srpska predstavila novo kolo edicije “Deset vekova srpske književnosti”

VIDEO K9: Promocija desetog kola u 10 knjiga antologijske edicije ,,Deset vekova srpske književnosti" održana je u svečanoj sali Matice srpske.

0
323

Stotinu knjiga antologijske edicije “Deset vekova srpske književnosti” i Deseto kolo u 10 knjiga, promovisani su u svečanoj sali Matice srpske.

Ova epohalna edicija, kako je istaknuto na skupu, jeste delo od nacionalnog značaja koje će u svom krajnjem izdanju biti čuvar i pokazatelj razvoja književnog i civilizacijskog dometa našeg naroda.


“Neophodno je u svakoj kulturi i u svakom narodu bar jednom se okrenuti i pogledati šta smo učinili i dokle smo stigli, pa tako i u književnosti. Ovo što projekat koji radi Izdavački centar Matice srpske ima nameru da sve od usmene književnosti pa do savremenih pesnika, ilustruje i tako pokaže kako se razvijala ta ne samo književna nego i civilizacijska vertikala našeg naroda”, kazao je glavni urednik, akademik Miro Vuksanović.

Na ovoj antologijskog ediciji književnih dela, Izdavački centar Matice srpske radi od 2010. godine i do sada je objavljeno 100 knjiga sakupljenih književnih dela svrstanih u deset kola. Antologijski niz, kako je rekao, neće se zaustaviti na do sada izdatih 100 knjiga, već je cilj da se sakupe sva značajna dela srpske književnosti.

“Svaka knjiga je urađena po određenom pravilu, to je jedan antologijski niz koji nije zatvoren i koji se ne zatvara. Mi smo sada na pola puta, objavili smo 100 knjiga, to ne bismo ostvarili da nije bilo podrške republike i pokrajine, to je jedan projekat od nacionalnog značaja koji će sigurno imati još toliko knjiga i mi smo to rasporedili u 2 serije. Mi ćemo to raditi i dalje sa namerom da ništa što je vredno ne izostane već nađe svoje mesto i da bude ponuđena onim ljudima koje zanima književnost”, naveo je Vuksanović.

Čitava edicija, kako je rekao, nema samo književni već i istorijski, nacionalni, duhovni i civilizacijski značaj i u tom duhu će rad na izdavanju knjiga i biti nastavljen, jer rad Izdavačkog centra Matice srpske na ovom projektu predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u oblasti kulture.

“Antologija koju danas promovišemo, koja je i prošle nedelje promovisana u Vladi pokrajine Vojvodine, s obzirom na to da smo svesrdno podržali izdavanje ove edicije, mislim da je zaista istorijski poduhvat, s obzirom da je do sada odštampano stotinu knjiga na 35 miliona stranica, koje svedoče o našoj istoriji, književnosti, svemu onome što je neprolazno, što ostavljamo kao nasleđe generacijama koje dolaze i mislim da je ova edicija od krucijalnog značaja za budućnost srpske kulture”, rekla je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

100 knjiga antologijske edicije, kako je rečeno na svečanom skupu, imaju ne samo literarni, već i kulturološki, prosvetiteljski, nacionalni i duhovni značaj i daju mapu srpske književnosti u deset vekova.

Antologija bi na kraju trebala da obuhvata više od 200 knjiga u kojima će biti baštinjena književna dela sa naših prostora i koja će na najbolji način prikazati duhovni, kulturni i književni prostor našeg naroda i kulture.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.