Matematičke subote na PMF-u

VIDEO K9: Pre dva dana održana je prva radionica u okviru projekta Matematičke subote, koji je za srednjoškolce zainteresovane za ovaj predmet, organizovan na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

0
550

Matematičke radionice namenjene su učenicima srenjih škola u kojima će oni moći da se upoznaju sa matematičkim temama koje su van školskog gradiva.

“Dakle, namenjena je, pre svega, onima koji su zainteresovani za matematiku i koji žele da saznaju nešto više. Podeljena je u dve sekcije. Prva sekcija namenjena je, pre svega, onim učenicima koje zanimaju školska takmičenja i kontakt sa naukom. Dakle, tu će tempo rada i teme biti nešto ozbiljnije, a u drugoj sekciji dobrodošli su svi učenici koje zanima matematika, čak i ljubitelji matematike kojinisu srednjoškolci i tu će taj tempo biti prilagođen svima”, rekao je vanredni profesor PMF-u, Boris Šobot. 

Radionice se održavaju svake subote na Departmanu za matematiku i informatiku PMF-a, prva sekcija u teminu od 10 časova, a drga od 12, i za svaku sekciju odvojena su po dva časa od 45 minuta.

Zainteresovanost za ove radionice je velika i prošle subote bilo je oko šezdeset polaznika samo na prvoj sekciji, tako da ih ubuduće očekuju i više.

 

“Nadam se da ćemo uspeti da zadržimo njihovu pažnju, pre svega tom idejom da oni budu aktivni učesnici ovih Matematičkih subota, da sami predlažu teme, možda i sami održe neko predavanje, uz pomoć nekog od naših nastavnika i, uošte da nekom povratnom informacijom utiču na rad Matematičkih subota”, rekao je Šobot. 

 

Ideja za Matematičke subote rođena je pre godinu dana, kada je Društvo matematičara iz Novog Sada intenziviralo kontakte sa profesorima iz srednjih i osnovnih škola.

“U razgovoru s njima se došlo do nekih, da kažem, problema sa kojima se susreću nastavnici i profesori u školama i neki njihovi predlozi kako bi mogli da se prevaziđu ti problemi. Ova radionica bi bila jedan put ili način da se prevaziđu problemi, prosto, to interesovanje đaka koje postoji u školama, da se nekako proširi i reši putem nekih radionica koje bi se organizovale”, naveo je Petar Đapić, docent na PMF-u.

Kroz ove radionice predavači će moći da prezentuju način na koji se radi na njihovom fakultetu, kako bi privukli pažnju potencijalnih budućih studenata.

Ipak, zaključio je Đapić, cilj radionica je, prevashodno, da se kod učenika razvija njihova kreativnost u razmišljanju kako bi se ta jednostavna matematika malo zakomplikovala, i kako oni razvili svoj način matematičkog razmišljanja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.