Masovno uginuće ribe u kanalu kod Srbobrana zbog zagađene vode

Na delu kanala Bečej - Bogojevo u Srbobranu, zabeleženo je masovno uginuće ribe, a u "Vodama Vojvodine" navode da je uzrok zagađena voda.

0
132

“Prilikom redovnog obilaska terena ribočuvara JVP „Vode Vojvodine“, na delu kanala kod Srbobrana uočena je veća količina raznovrsnih vrsta ribe koja pliva po površini vode, dok se u priobalnom delu kanala nalazila neodređena količina uginule ribe”, saopšteno je iz “Voda Vojvodine”.

Iz ovog preduzeća navode da je njihova Ribočuvarska služba odmah reagovala i obavestila o ovoj pojavi sve nadležne inspekcije i službe, a uzorci uginule ribe poslati su u laboratoriju Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad na ispitivanje.

Prvi rezultati uzorkovane vode pokazali su nedovoljnu količinu kiseonika, što je indikator zagađenja vode.

Ribočuvarske ekipe su, nakon dodatnih analiza, uklonile uginulu ribu po zakonski predviđenim procedurama, stoji u saopštenju u kojem se dodaje da nema nagoveštaja o bilo kakvoj ekološkoj katastrofi na kanalu kod Srbobrana.

Prvi rezultati uzorkovane vode pokazali su nedovoljnu količinu kiseonika, što je indikator zagađenja vode.

U JVP „Vode Vojvodine“ ističu da su uradili sve iz svoje nadležnosti radi ublažavanja posledica havarijskog zagađenja, odnosno poboljšanje kvaliteta vode u kanalu.

Međutim, danas sprovedena kontrola vode na toj lokaciji pokazala je da rezultati nisu zadovoljavajući, odnosno da kvalitet vode nije poboljšan, što znači da se voda i dalje zagađuje.

Vodna inspekcija je na terenu i trenutno se ustanovljava mogući uzročnik zagađenja vode.

Na području opštine Vrbas, Kula i Crvenka, prema podacima “Voda Vojvodine”, registrovano ukupno 18 zagađivača čiji rad može da se dovede u vezu sa predmetnim zagađenjem, a ovaj deo kanala inače karakteriše kontinualno ulivanje otpadnih voda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.