Maškarada u Novom Sadu prizvala sunce

VIDEO K9: Danas je u Novom Sadu održana 29. Maškarada, koju Muzej Vojvodine organizuje u cilju negovanja pomalo zaboravljenih Pokladnih običaja, koji se vezuju za Belu nedelju.

0
67

Maskirana šarena povorka prošla je danas centralnim ulicama Novog Sada.

Iz Parka prisajedinjenja, kroz Dunavsku i Zmaj Jovinu ulicu do Trga Slobode i nazad, do Dunavskog parka, deca i mladi u tradicionlanim i modernim kostimima oterali su danas mrak, tamu i zimu te poželeli dobrodošlicu suncu, svetlu i proleću.

Ovu tradicnionalnu, 29. po redu, Maškaradu i ove godine organizovao je Muzej Vojvodine kako bi sačuvao od zaborava Pokladne običaje.

Maškaradu prate i meseci edukacije tokom kojih zaposleni iz Muzeja Vojvodine, gostujući po školama i vrtićima, razgovaraju o običajima i nematerijalnoj baštini. Ove godine se za defile, odnosno finalni dan Maškarade, prijavilo više od 40 grupa iz brojnih škola i vrtića iz cele Vojvodine. Najkreativnije maske, bilo tradicionalne ili moderne su i nagrađene.

Upravo takve tradicionalne i pomalo zastrašujuće maske mogle su se videti i danas. (strašne maske i ovde samo drugi kadar)

Ova manifestacija, čuvajući običaje od zaborava, iz godine u godinu postaje sve masovnija, a može se reći i da je ovogodišnja, 29. Maškarda, ispunila svoj osnovni zadatak jer je u toku njenog trajanja nebo nad Novim Sadom počelo da se razvedrava, tako da je oterala oblake i prizvala sunce.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.