Mart mesec borbe protiv raka

VIDEO K9: Mesec mart se obeležava kao "Mesec borbe protiv raka" sa ciljem unapređenja svesti javnosti o veličini ovog problema. Tim povodom Dom zdravlja "Novi Sad" organizovao je besplatan pregled za sve građane u jednom novosadskom supermarketu.

0
479

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

“Mart mesec je mesec borbe protiv karcinoma uopšte svih, a mi smo došli da obeležimo ujedno i sve ostale faktore rizika i da ukažemo na maligna oboljenja. Najviše smo stavili akcenat na dojke, zato što je 20. mart Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Znamo da su maligne bolesti sve u porastu, ali ono što je poražavajuće jeste to da gubimo veliki procenat žena upravo zbog oboljenja kao što je rak dojke”, istakla je Vesna Imbonjev iz novosadskog Doma zdravlja.

Dom zdravlja je građanima danas pružio mogućnost za antropometrijska merenja, kontrolu šećera iz kapi krvi, merenje visine krvnog pritiska, edukaciju za samopregled dojki i testisa.

“Ono što takođe utiče na nastanak malignih bolesti je gojaznost. Mi ćemo proveriti visok pritisak, visok šećer. To znači da je nepravilna ishrana koja utiče na sve te postulate koji dovode do malignih bolesti, pa ćemo našim sugrađanima to iskontrolisati”, navela je Imbronjev.

Prema njenim rečima, samokonrolu dojke sve žene bi trebale da obavljaju redovno, svakog meseca, one od 45 godina mamografiju jednom u dve godine, a klinički pregled se, od 40. godine, radi jednom godišnje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.