Mart – mesec borbe protiv raka

VIDEO K9: Mart - mesec borbe protiv raka, novosadski Dom zdravlja obeležiće nizom predavanja i prigodnih akcija u mesnim zajednicama na području grada. Jedna takva je održana danas u Mesnoj zajednici Jugovićevo.

0
409

Sugrađani sa područja Jugovićeva danas su u svojoj mesnoj zajednici mogli da izmere pritisak, nivo šećera u krvi, telesne indekse, ali i da čuju korisno predavanje o ranom otkrivanju raka dojke, jednog od najčešćih kancerogenih oboljenja među ženama u našoj zemlji.

“Žene edukujemo kako će da urade samopregled dojke, što im demonstriramo na torzo simulatoru i tu mogu da vide kako izgleda promena koja imitira karcinom. Sa druge strane, važno je i kakva nam je ishrana, da li je pravilna i da li naši sugrađani rade test za rano otkrivanje raka debelog creva”, rekla je Vesna Imbronjev, specijalista strukovna sestra.

Zajednički faktori rizika u nastanku svih malignih bolesti su pušenje i nepravilna ishrana, zbog čega se uz ova predavanja rade i merenja šećera u krvi i krvnog pritiska, koja su naročito dobro došla našim starijim sugrađanima.

“Sretna sam što smo uspeli od prošle godine, negde od septembra, da imamo jednom mesečno merenje šećera, pritiska, i to besplatno i sad to puno znači mojim penzionerima. Nije neka velika para, ali ovo je siromašno naselje”, istakla je Danica Barišić u ime penzionera iz ove mesne zajednice.

Ekipa Doma zdravlja slične akcije organizovaće u svim mesnim zajednicama koje ih tim povodom pozovu, a jedna od njih planirana je 16. marta u MZ Prva vojvođanska brigada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.