Marković: Crna Gora od 5. juna članica NATO

SAD će nastaviti da snažno podržavaju Crnu Goru i nakon njenog ulaska u NATO, kazao je državni sekretar Sjedinjenih Država, Reks Tilerson, na sastanku u Vašingtonu sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, koji je poručio da će Crna Gora deo Alijanse formalno postati 5. juna, prenosi RTCG.

0
552

“Ovo je bila prilika da otvorimo sva pitanja kako naših bilateralnih odnosa, ali i ona koja se tiču Zapadnog Balkana, Evropske unije i sveta”, kazao je Marković nakon sastanka.

crna gora nato pakt protokol pristupanje savez alijansaRTV

On je rekao da američko-crnogorski odnosi imaju zadovoljavajuću dinamiku, što se posebno manifestovalo brzom ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

“Razgovarali smo i o pitanjima koja se tiču stabilnosti i mira na Balkanu, kao uslova za evroatlantsku perspektivu, u okolnostima kada se dešavaju zabrinjavajući trendovi, kada imamo sve više nestabilnosti. Saglasili smo se da je, pre svega, na balkanskim liderima odgovornost da sami pronalaze rešenja za viziju Balkana, koja će biti evropska i evroatlanska”, kazao je Marković.

On je naveo da je posebna tema razgovora bilo rusko prisustvo na Zapadnom Balkanu.

“Tim prisustvom se podstiču i hrane destruktivne i pro-nacionalističke snage koje imaju za cilj da zaustave crnogorsku evroatlantsku perspektivu, ali i zemalja regiona. Crna Gora je dala snažan odgovor toj destrukciji iz Rusije i u dijalogu i odlučnosti u vođenju te politike ćemo tražiti odgovore, kako da se odnosi sa Rusijom dovedu na prihvatljiv nivo”, kazao je crnogorski premijer.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.