Markica po markica, kolekcija

VIDEO K9: Filatelija je jedan od hobija koji, nakon megapopularnosti pre devedesetih godina prošlog veka, u Srbiji ponovo dobija na značaju.

0
10

U Srbiji postoji manje od 10 društava koje okupljaju ljubitelje filatelije. Društvo novosadskih filatelista najstarije je registrovano u našoj zemlji, pre okruglo 90 godina, a osnovano 27. februara 1933.

Zanimljivo je da je jedan od njihovih članova i vršnjak Društva.

Pre pojave elektronskih sredstava komunikacije, kada su pisma, razglednice i dopisnice bile uobičajeni način komunikacije na daljinu, sakupljanje poštanskih maraka bilo je popularno u skoro svakoj porodici. Iako se poštanske marke i dalje štampaju i predstavljaju svojevrsno svedočanstvo vremena u kojem su nastale, filatelista danas nema mnogo, a društava koje ih okuplja još je manje.

Zamiranje filatelije na našim prostorima počelo je devedesetih godina, u vreme inflacije i ratnih dešavanja, kaže Kulić, zajedno sa brojnim drugim hobijima, od kojih su se neki vremenom oporavili, neki nisu. Filatelija, kako kaže, ponovo oživljava i broj članova polako raste. Istorija filatelije i poštanska istorija prate jedna drugu i ovo Društvo je prošle godine organizovalo izložbe povodom 170 godina postojanja pošte u našem gradu i 270 godina postojanja petrovaradinske pošte u Gradiću.

Među filatelistima je dosta kolekcionara koji sakupljaju određene serije ili vrste poštanskih markica. Cena takvih albuma sama po sebi nije velika, ali im, osim eventualno retkih maraka koje ih čine, veliku vrednost daju upravo vreme i trud posvećeni kompletiranju takvih kolekcija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.