Marihuana – prvi korak ka zavisnosti

VIDEO K9: Marihuana je postala društveno prihvatljiva i na nju se posmatra isto kao na duvan, a prevencija ove pojave došla je u ćorsokak, rečano je danas u Novom Sadu na predstavljanju istraživanja pod nazivom Koja je tvoja prva droga?

0
51

Opštu hipotezu da štićenici terapijskih zajednica najčešće započinju korišćenje psihoaktivnih supstanci upotrebom marihuane, potvrdilo je istraživanje Udruženja “Epicentar NS” za bolesti zavisnosti pod nazivom “Koja je tvoja prva droga?”,predstavljeno ovog ponedeljka u Novom Sadu. Prevencija ove pojave došla u ćorsokak i postoji potreba za kreiranjem i unapređivanjem programa prevencije korišćenja marihuane među osnovcima, odnosno uzrastima mlađim od 14 godina, jedan je od zaključaka ovog istraživanja.

U istraživanje, u kojem je učestvovalo 60 ispitanika – 51 muškarac i 9 žena, uključene su tri najveće terapijske zajednice koje rade na Balkanu i u našoj zemlji, Centar Duga, Zemlja živih i Reto centar.

Od korišćenja prve droge do boravka zavisnika na odvikavanju u terapijskoj zajednici u proseku proteknu 22 godine, što je podatak koji govori o potrebi motivacije za obraćanje za pomoć na adekvatan način, dodao je Đurasović. Na konferenciji je bilo i pitanja vezanih za legalizaciju marihuane koja su već duže vreme aktuelna u našoj zemlji. Za takav korak je, međutim, neophodan jak društveni koncenzus, a zatim i državni organ koji bi se time bavio, kažu u Kancelariji za borbu protiv droga Vlade Srbije.

Ne postoje lake i teške druge, poručuju iz Udruženja “Epicentar NS” i dodaju da direktne posledice konzumiranja marihuane mogu biti različite vrste psihoza, a indirektne put ka psihoaktivnim supsatancama koje izazivaju mnogo veću zavisnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.