Marić: Naučili smo lekciju iz 2012.

U Srbiji je u toku priprema Nacrta zakona o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda, kažu u Sektoru za vanredne situacije. Načelnik sektora Predrag Marić kaže da je Srbija naučila lekciju iz 2012. godine kada su nas zadesile velike poplave i da će ubuduće više ulagati u prevenciju.

567

Na Nacrtu novog zakona radilo se skoro pola godine, a u izradi su učestvovali, kako pripadnici Sektora za vanredne situacije, tako i zaposleni u Kancelariji za obnovu.

Načelnik Sektora kaže da je suština novog Zakona o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i upravljanje u vanrednim situacijama ulaganje u preventivu, jer, kako je naveo, kada se nešto dogodi, onda je već kasno.

“Akcenat je na preventivi, tamo gde smo najslabiji i gde smo zakazali 2014.”, rekao je Marić.

Marić je istakao da je zakon napravljen u duhu takozvanog Sendai okvira – strateškog dokumenta Ujedinjenih nacija, kako bismo u pogledu prevencije i delovanja bili usklađeni sa ostatkom sveta.

“Radimo sve u duhu ‘Sendai okvira’ za delovanje iz 2015. godine, kao strateškog dokumenta UN”, rekao je Marić, izrazivši nadu da smo lekcije iz 2014. naučili i da ćemo uspeti da ih primenimo kroz zakonska rešenja i da se pripremimo za godine koje su pred nama, a koje će definitivno obeležiti vanredne situacije, bilo da je reč o poplavama, požarima, zemljotresima.

Marić se nada i da će zakon biti usvojen nakon izbora, a da će država nastaviti da kontinuirano finansira ovaj sektor, ali i da se povećaju sredstva namenjena, kako prevenciji, tako i samim akcijama spašavanja ljudskih života i imovine.

Marić je naveo da brzina reagovanja spasilačkih ekipa jeste povećana, ali rad na prevenciji nije značajno unapređen, što je neophodno, ako znamo da na jedan uloženi dinar u prevenciju, štetu smanjujemo bar deset puta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.