Manji prinosi meda od suncokreta

VIDEO K9: U jeku sezone cvetanja suncokreta, zbog kiše i niskih noćnih temperatura, košnice su gotovo prazne, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine.

0
456

Očekivani prinos meda pčelarima su umanjile obilne padavine i niske temperature noću koje sprečavaju suncokret da daje nektar.

“Nemamo meda, to je vrlo interesantno, sada kada cveta suncokret i koji treba da bude u jeku, naše košnice nisu tako pune kao što smo navikli. Razlog je upravo ovo vreme. Jako puno kiše, jako hladno vreme naročito noći su hladne”, rekao je Stojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Anđelković je mišljenja da će ove godine biti veoma malo suncokretovog meda, tako da apeluje na pčelare da vode računa o tome koliko će meda izvrcati iz košnica, kako bi ščelama ostalo dovoljno da prezime.

“Pre suncokreta smo imali lipovu pašu, međutim, lipa je lepo krenula, ali ovo vreme, hladnoća i kišovito vreme od negde tamo kraja maja, pa evo do danas je 16. juli, znači stalno je hladno i kišovito, tako da pčele i što donesu, one kasnije to iskoriste za neku svoju potrebu i samim tim sada mi u košnici imamo dosta pčela što je dobro, ali nemamo dosta meda”, kazao je Anđelković.

Male količine meda koje su proizvele u košnicama, prema njegovim rečima, pčele uglavnom koriste za svoju reprodukciju, a ne i za skladištenje koje bi pčelari kasnije mogli da iskoriste. On je skrenuo pažnju i na zaštitu pčelinjih društava od bolesti.

“Pošto je sada već pri kraju naša pčelarska sezona, obično posle suncokreta, mi lagano pripremamo pčele za zimu, da pčelari o tome vode računa, naročito da vode računa sada na suzbijanju varoa”, upozorio je Anđelković.

Varoa je nametnik koji može naneti veliku štetu u pčelinjaku i sa njenom kontrolom i dijagnostikom, kao i primenom metoda za suzbijanje pčelari mogu početi već krajem jula.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.