Manje pčela zbog korone

VIDEO K9: Epidemija korona virusa, kažu pčelari, doprinela je manjem broju pčela u košnicama zbog čega će i prinosi ove godine biti manji.

0
63

Vanredno stanje i zabrana kretanja u proteklom periodu prouzrokovala je brojne probleme i pčelarima koji su bili u neizvesnosti zbog opstanka svojih košnica. Najveće gubitke pretrpeli su prošli pčelari iz vojvođanskih gradova i to oni stariji od 65 godina.

Prema objašnjenju Stojana Anđelkovića, iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, u ovom periodu neretko dolazi i do blokade matice, odnosno stanja u košnici kada su sve ćelije popunjene medom, polenom ili leglom te matica nema gde da polaže jaja.

Toliki gubitak jedinki pčela tokom 50 dana karantina teško je nadoknaditi, kaže Anđelković, jer je već počelo prikupljanje nektara, prvo sa uljane repice i sada sa bagrema.

Pandemija korona virusa iznenadila je sve i jedina pozitivna stvar, ocenio je Anđelković, jeste što će iskustva iz proteklih meseci poslužiti da štete u nekim budućim sličnim situacijama budu manje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.