Manje brucoša, veće interesovanje za IT

VIDEO K9: Posle završenih polaganja prijemnih ispita na Novosadskom univerzitetu, prikupljaju se i prve informacije o broju kandidata, kao i o fakulltetima i smerovima koji su budućim studentima najinteresantniji. Najviše budućih studenata i ove godine bilo je na Fakultetu tehničkih nauka, a najmanje prijava zabeleženo je na Poljoprivrednom.

434

U odnosu na prošlu godinu, ove je u prvom konkursnom roku prijavljeno oko 400 budućih studenata manje na Novosadskom univerzitetu.

To, međutim, kako objašnjavaju u ovoj ustanovi, nije posledica manjeg interesovanja za visoko obrazovanje, već su u pitanju objektivni razlozi.

“Praktično, prvi upisni rok je počeo 20. juna sa predajom dokumenata i imamo podatke o broju prijavljenih kandidata. Taj broj je negde oko 8.300 studenata, što je nekih 1000 studenata manje od broja mesta za koja se raspisao konkurs, a ako uporedimo sa brojem prijavljenih kandidata prošle godine, onda je to negde oko 400 kandidata manje, što mi objašnjavamo demografskim kretanjem”, rekla je prorektorka za nastavu prof. dr Biljana Abramović.

Budući studenti koji upisuju fakultete ove godine su rođeni mahom 1999. kada je broj novorođenih beba bio u padu, objašnjava Abramović manji broj prijavljenih kandidata u za ovu školsku godinu.

“Ako govorimo o ukupnom broju studenata koji su se prijavili to je, naravno, Fakultet tehničkih nauka jer on i prima najveći broj studenata, to je negde oko 2.700, ali ako se posmatra na koji fakultet se prijavio najveći broj kandidata u odnosu na broj raspoloživih mesta, onda je to Akademija umetnosti, odmah posle njih je Medicinski fakultet”, navela je Abramović.

Najinteresantniji studentski programi i ove godine su Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka, gde se prijavilo čak 4 puta više kandidata u odnosu na prošlu godinu, kaže Abramović i dodaje da je veliko interesovanje za Psihologiju na Filozofskom fakultetu, gde su se tri kandidata prijavila za jedan indeks, dok je na Medicinskom najviše prijavljenih kandidata na Stomatologiji.

“Prema stručnom uputstvu koje smo mi dobili od Ministarstva, student može samo jedanput da se upiše na prvu godinu osnovnih i integrisanih studija, a da bude finansiran od strane Republike, odn. Pokrajine, znači, on može da upiše još jedan fakultet, ali kao samofinansirajući”, kazala je Abramović.

Najviše mesta za upis studentima je, prema njenim rečima, preostalo na Pedagoškom fakultetu u Somboru, Građevinskom fakultetu u Subotici, Tehničkom fakultetu ,,Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, te na Pravnom i Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.