Mame traže demografsku naknadu

VIDEO K9: Kada bi se rad u domaćinstvu plaćao po minimalnoj ceni sata, za rad koji su žene obavljale u domaćinstvu u 2015. godini trebalo je da se izdvoji 138 evra mesečno, odnosno 1.650 evra godišnje, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Velika obaveza žena koje su majke jeste, osim vođenja brige o domaćinstvu, vođenje računa o porodici i deci, zbog čega često bivaju čak i diskriminisane, a njihov rad i trud niko ne vrednuje.

0
4614

Iako država obezbeđuje određene benefite za porodice sa više dece, naša sugrađanka Sandra Jovanović, koja ima četvoro dece, od beneficija ima samo besplatnu užinu za decu u školi i za jedno dete ne plaća vrtić.

Između ostalog, iz ovog razloga Udruženje Majke sa troje dece pre izvesnog vremena podnelo je peticiju Narodnoj skupštini kojom se zahteva formiranje Demografskog fonda. Ovaj Fond trebalo bi da obezbedi mesečnu novčanu naknadu majkama sa troje i više dece. Tim povodom u nedelju je ispred Gradske kuće u Novom Sadu održan protest majki.

“Prošle godine u decembru je predata peticija sa preko 103.000 glasova da se usvoji demografska naknada za majke koje imaju troje i više dece i najveći razlog protesta jeste da se ubrza proces stvaranja tog zakona u Skupštini”, rekla je Jovanović.

Kako je predviđeno peticijom, sve majke bi imale pravo na ovu naknadu, jer zbog stanja u državi mnoge žene nisu u prilici da rade, a suočene su i sa diskriminacijom prilikom zapošljavanja.

“Ima majki koje ne mogu da upišu dete u vrtić i zbog toga ne mogu da rade, a ima i onih koje su odbijene za posao iz razloga što imaju više dece. I nisu to samo u pitanju majke sa više dece, tu su u pitanju i majke koje imaju jedno dete, pošto ima poslodavaca koji kad čuju da majke imaju decu, odmah pomisle na to bolovanje i nedolazak na posao i tako dalje”, navela je Jovanović.

Nakandu u iznosu minimalne plate majke bi dobijale svakog meseca i to sve dok treće dete ne napuni 18 godina, predviđeno je peticijom, a kako navode, sličnih rešenja ima i u pojedinim zemljama regiona.

Članice Udruženja se zalažu i za olakšano dobijanje dečjeg dodatka i drugih isplata jer, kako navode, porodica izgubi dečji dodatak zato što primanja tek za koji dinar prelaze maksimalnu granicu. Kako kažu, briga o porodici je najvažnija, naročito u vreme kada demografska slika pokazuje da građana Srbije ima sve manje i manje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.