Mame ocenile porodilišta u Srbiji

VIDEO K9: Prilikom zasnivanja porodice i planiranja potomstva budućim majkama je važno da imaju ekonomsku podršku, uživaju sva prava koja im zakonom pripadaju, socijalno i zdravstveno osiguranje, ali i izbor lekara, kao i adekvatan tretman u porodilištu. Portal za majke i bebe "Bebac" sproveo je istraživanje upravo na temu porodilišta.

0
106

 U velikom istraživanju uslovima u porodilištima u našoj zemlji, koje je sproveo roditeljski portal “Bebac”, učestvovalo je, kako kažu 12.000 majki, koje su većinom ocenile da su zadovoljne stručnim kadrovima, ali ne i opštim uslovima boravka u porodilištima.

“Prehodno istraživanje radili smo 2016. godine i to istraživanje je opet pokazalo koliko država ustvari zakazuje kada je u pitanju roditeljstvo. Jer, mame su izuzetno dobro ocenile lekare, izuzetno dobro su ocenile babice, ali su rekle da oni nisu dovoljno dostupni nakon porođaja i da su naša porodilišta neadekvatna u smislu neke … Mame zameraju ustvari stanje u porodilištima”, kazala je Jasmina Mihnjak, urednica portala “Bebac”. 

Istraživanje, kako je rekla, pokazuje da postoje propusti u tretmanu majki nakon porođaja u porodilištima za šta je, smatra Mihnjak, kriv sistem.

“Sistemski je tako urađeno da nema dovoljno lekara, da nam lekari odlaze. I ne samo iz porodilišta, lekari nam, stručnjaci, odlaze iz cele zemlje što ostavlja posledice na sve nas”, ističe Minjak.

Nedostatak lekara u porodilištima nije zaobišao ni Betaniju, ocenila je ona.

“U novosadskom porodilištu na tih 7.000 porođaja, radi svega četrdesetak lekara. Na isti taj broj porođaja u Beogradu je zaposleno 100 lekara, a i to je malo. Tako da je jedna stvar koja je navažnija je to, a potom imamo i neadekvatne uslove”, kazala je Jasmina Mihnjak.

Mihnjak je kazala da tim ljudi koji radi u porodilištu može donekle da nadoknadi nedostatke, ali to nikako nije idealna situacija.

“Istraživanje je pokazalo takođe da nije svejedno gde beba dolazi na svet. I mislim da je to isto tema za razmišljanje ove vlasti ili kogod da bude na vlasti, da moramo da se pomerimo nekako od centralizacije Srbije. Najzadovoljnije su mame u Beogradu koje su privilegovane u odnosu na sve druge zato što imaju mogućnost da biraju u koje će porodilište da idu. Novi Sad konkretno ima problem sa tim gde postoji samo jedno porodilište koje je tercijarna zdravstvena ustanova koja pokriva celu Vojvodinu i da imamo manje porodilišta u okolnim mestima u celoj Vojvodini koja na primer nemaju operacionu salu”, ističe Mihnjak.

Mihnjak smatra da postoji potreba za još jednim porodilištem u Novom Sadu kako bi bila rasterećena Betanija koja je, inače, dobila najbolje ocene nakon Beograda. Mame su, prema ovom istraživanju, najnezadovoljnije porodilištima u južnoj Srbiji.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.