Maloletnicima solarijum zabranjen

VIDEO K9: Korišćenje UV zračenje u solarijumima stručnjaci smatraju kontraverznim jer, prema brojnim ispitivanjima, može biti jedan od uzroka oboljenja karcinoma kože. Novi Pravilnik Ministarstva zdravlja u Srbiji odnedavno zabranjuje maloletnim osobama da koriste solarijum.

0
260

Ministarstvo zdravlja donelo je novi Pravilnik koji apsolutno zabranjuje upotrebu solarijuma licima mlađim od 18 godina.

Novim Pravilnikom propisano je i da će svaka punoletna osoba morati da potpiše obrazac da je saglasna sa rizikom kojem će biti izložena prilikom korišćenja solarijuma, dok maloletna lica ne smeju da koriste solarijum bez obzira na roditeljsku dozvolu.


“Solarijum je veštački izvor ultravioletnog zračenja, a zna se da to zračenje izaziva na koži i sluznicama rak kože i ostale neželjene efekte koji mogu narušiti naše zdravlje. Zna se da se osobama koje su mlađe od 35 godina, a često koriste solarijum, za 75 % se povećava rizik od nastanka melanoma, a inače, uopšte populaciji, za 20 % se povećava taj faktor rizika za nastanak tumora kože”, rekla je dr Bojana Spasić iz Kliničkog centra Vojvodine.

Kratkoročne negativne posledice korišćenja solarijuma su, prema njenim rečima, opekotine, suva koža, crvenilo, a dugoročne su ubrzano i prevremeno starenje kože i rizik od nastanka kancera.

Solarijum, pored maloletnih lica, ne smeju da koriste ni osobe sa malignitetima bilo koje vrste, one koje su na hemoterapiji i biološkoj terapiji, trudnice, osobe svetle puti i očiju, kao ni osobe sa većim brojem mladeža na telu.

“U našem Kliničkom centru mi imamo veoma dobro opremnljen odsek za tumore kože i dermatohirurgiju, imamo tri dermatoonkologa, tako da je naš rad na veoma visokom nivou, što se tiče tumora i rane dijagnostike”, dodala je dr Spasić.

U nameri da podigne svest građana o štetnosti UV zračenja i borbi protiv melanoma kože, ustanovljen je i Evropski dan borbe protiv tumora kože.

“13. maja ove godine je Euro melanoma day, to je Evropski dan borbe protiv tumora kože, u kojem učestvuje i naša zemlja od 2008. godine. To je dan kada svi dermatolozi Evrope daju besplatne preglede ljudima, koji se zakazuju na call centrima. Naša klinika će učestvovati kao i svake godine, tako da će se otvoriti call centri gde će ljudi moći da se prijave”, navela je dr Spasić.

Novim Pravilnikom jeste regulisana upotreba solarijuma maloletnim licima, ali je krajnji cilj dermatologa, kako je rekla, da u budućnosti potpuno iskorene solarijume kao izvore veštačkog i veoma štetnog UV zračenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.