Malo toga se zna o EU

VIDEO K9: Polaznicima kursa "Pridruživanje Srbije Evropskoj uniji" u okviru Žan Mone modula danas su na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment dodeljeni sertifikati.

0
705

Predavanja je držao rukovodilac projekta prof. dr Vladimir Medović i ona su prevashodno bila usmerena na bolje razumevanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kao i uticaj tog procesa na različite oblasti društvenog i ekonomskog života.

“Žan Mone modul, koji sprovodi Univerzitet Privredne akademije, spada u red programa Erazmus plus koji je namenjen promovisanju visokih standarda u nastavi i proučavanju Evropske unije. Jedan od ciljeva ovog programa je da podstakne dijalog između donosioca političkih odluka i akademske zajednice, kako bi se olakšao proces evropskih integracija Srbije”, rekao je prof. dr Vladimir Medović sa Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment .

Centralni kurs koji je trajao deset nedelja završen je i polaznici su danas dobili i sertifikate.

“Za mene to znači mnogo, jer sam ja kroz kurs shvatio da ipak nije kao što nam pričaju u javnosti. Iako sam ja završio Pravni fakultet, shvatio sam, ipak, da je Evropska unija nešto nama veoma bitno. I to je samo neki put koji vidim da nam je potreban. U javnosti se priča kako mi imamo alternative. Shvatio sam da kroz neka prava koja mi imamo sa EU i obaveze, da je stvarno mnogo korisno za nas”, rekao je Mladen Brkić, pravnik.

 

“Ja sam krenula na ovaj kurs da saznam nešto novo o EU, jer kao neko ko je završio pravo nisam znala, a možda se nisam ni dovoljno interesovala. Ali, saznala sam mnogo toga. Mislim da narod, uopšte javnost, treba da zna, tačnije javnost nije dovoljno obaveštena šta za nas znači EU”, istakla je Sanja Maksimović.

Svi oni koji su završili kurs složni su da će ova stečana znanja itekako moći da primene u svom daljem radu i smatraju da su informacije koje sada imaju veoma važne za bolje razumevanje EU.

“Cilj je da se što više ljudi uključe u taj projekat i da se shvati koje su prednosti uključivanja Srbije u EU, sa aspekta politike, privrede, prava. I naš je cilj bio da te ljude koji su završili ovaj program, da što više shvate koje si prednosti i problemi, jer EU ima svoje unutrašnje protivurečnosti, da se sve to sagleda”, naveo je Mirko Kulić, rektor Univerziteta Privredna akademija.

Ovaj projekat finansira Evropska komisija, Izvršna agencija za programe u oblasti obrazovanja, medija i kulture. Rezultat predavanja jeste da su polaznici osposobljeni da kompetentno raspravljaju o procesu koji je direktno ili indirektno povezan sa pristupanjem Srbije Evropskoj uniji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.