Mališani na tenkovima u centru grada

VIDEO K9: Prva kopnena brigada Vojske Srbije predstavila je sugrađanima na Trgu slobode deo svog naoružanja i vojne opreme povodom obeležavanja Dana brigade i Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

189

Prva kopnena brigada Vojske Srbije obeležila je 9. novembar, Dan brigade i Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, prezentacijom dela naoružanja i opreme na Trgu slobode.

Pripadnici ove brigade su odgovarali na pitanja sugrađana o izloženoj opremi, dok su deci najzanimljivija bila vozila i tenkovi.

Prva kopnena brigada čuva tradiciju eskadrona Dunavske divizije srpske vojske. 9. novembra 1918. godine, jedinica srpske vojske, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, ušla je u Novi Sad, kao centar političkog pokreta za otcepljenje Srema, Banata, Bačke i Baranje od Ugarske i njihovog prisjedinjavanja Srbiji, što se i dogodilo 25. novembra na Velikoj narodnoj skupštini. Ulaskom ove i drugih jedinica srpske vojske u Novi Sad omogućeno je sprovođenje izbora za Skupštinu i dolazak poslanika za njeno održavanje.

Za razliku od prethodnih godina, kako kažu u Prvoj kopnenoj brigadi, drugih aktivnosti i svečanosti obeležavanja ovog datuma neće biti, jer će zajedno sa ostalim jedinicama Vojske Srbije narednih dana na više lokacija učestvovati na vežbi “Vek pobednika 1918-2018” povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata 11. novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.