Maligne bolesti nisu neizlečive

VIDEO K9: I pored svih informacija koje imamo, maligne bolesti i dalje se poistovećuju sa strahom od smrti što, naravno, nije istina, izjavila je dr Nedeljka Boškov.

123

Mali procenat žena u strahu od istine kasno se javlja lekarima jer se još uvek na maligne bolesti gleda kao na sinonim za smrt.

Mnogo se češće umire od kardiovaskularnih bolesti, dok se sa malignitetima više leči i živi, a neke maligne bolesti, zahvaljujući savremenim terapijama, prevedene su u hronične bolesti.

Na koji način se najbolje može suzbiti strah od toga da je karcinom i danas fatalan po pojedinca, pitali smo nekadašnju načelnicu Onkološkog odeljenja zrenjaninske bolnice dr Nedeljku Boškov.

Najbolji način borbe protiv raka jeste primarna prevencija koja nije uvek moguća jer još uvek nisu poznati svi uzročnici raka. Pojedini tipovi raka se mogu otkriti mnogo pre pojave simptoma bolesti.

Rano otkrivanje u značajnoj meri povećava šansu za potpuno izlečenje i u tome se upravo ogleda značaj preventivnih pregleda. Oni mogu pomoći da se spasu životi, a najbolji način da se izvrše neophodni skrining testovi su godišnji sistematski pregledi. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.