“Mali – veliki hemičari” na PMF-u

VIDEO K9: Na Prirodno-matematičkom fakultetu u toku je radionica pod nazivom ,,Mali-veliki hemičar'' namenjena đacima osnovnih škola koji imaju hemiju kao predmet. Cilj ove akcije je promocija ove prirodne nauke među osnovcima.

0
740

U okviru sadržaja koji su pripremili profesori sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, osnovci imaju priliku da se upoznaju sa ambijentom u hemijskim laboratorijama i da ono što uče iz knjiga vide uživo, u realnim laboratorijskim uslovima.

“Mali-veliki hemičar se po prvi put održava na našem Departmanu. Namenjena je đacima osnovnih škola i to prvenstveno 7. i 8. razredu, pošto oni imaju hemiju. Osmislili smo je tako da napravimo nekoliko eksperimenata u kojima bi oni interaktivno, znači sa nama zajedno, učestvovali u njihovom izvođenju”, rekla je profesorka dr Sanja Krstić.

Đacima koji se prvi put susreću sa hemijom kao nastavnim predmetom, ovi eksperimenti, prema mišljenju profesora sa PMF-a koji su ih osmislili, pomažu u razumevanju gradiva koje uče na časovima.

“Vidi se razlika između 7. i 8. razreda, zato što u 7. razredu ipak još nisu obuhvatili svo gradivo hemije, tako da se vidi da su oni još i znatiželjni, neke stvari im nisu toliko jasne. Ali kad im mi objasnimo i eksperimentalno dokažemo i pokažemo, onda im bude onako jasnije i budu zainteresovaniji. Ipak, ono što se nauči teorijski mora i da se objasni jer je hemija egzaktna nauka samim tim i sva ta saznanja moraju i eksperimentalno da se dokažu”, kazala je dr Krstić.

Mali – veliki hemičari eksperimentišu na ovim česovima tokom cele ove nedelje, a zbog velike zainteresovanosti učenika, na Departmanu su najavili da će i ubuduće biti organizovane ovakve radionice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.