“Mali – veliki hemičar” na PMF-u

VIDEO K9: Na PMF-u je do petka u toku manifestacija "Mali-veliki" hemičar namenjena đacima viših razreda osnovne škole koji imaju priliku da se upoznaju sa hemijom kao prirodnom naukom na neposredan način.

0
256

Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF-a organizovao je treću po redu manifestaciju “Veliki-mali hemičar” namenjenu đacima sedmog i osmog razreda sa ciljem da im hemiju, kao jednu od osnovnih prirodnih nauka, prikaže na zanimljiv način.

“S obzirom da nisu sve škole u Novom Sadu jednako opremljene laboratorijskom opremom, mi smo videli da je problem kasnije kad dođu u srednje škole zapravo taj iz kojih škola dolaze i koliko su imali prilike da rade eksperiment. I na ovaj način smo probali da omogućimo svima da vide šta to hemija zapravo znači i kako to izgleda baviti se hemijom”, rekla je za Kanal 9 doc. dr Mirjana Radanović.

Radanović je kazala da će đacima hemija dočarati kako da naprave duha iz čarobne lampe, na koji način vino mogu da pretvore u vodu i obrnuto, kao i da bezbojnim supstancama oboje beli cvet u ljubičasto i još mnogo toga.

Deca su, kako je navela, vrlo radoznala, a najčešće pitaju da li i kako neke eksperimente mogu da urade i kod kuće.

“Mi ovde pokušavamo da im pokažemo na vezu između hemijskih fenomena i ogleda i svakodnevnog života i da im pokažemo neke zanimljive eksperimente o kojima oni uče zapravo teorijski u školi. Tako da, zadovoljni su učenici i zadovoljni su nastavnici, a naravno da smo time zadovoljni i mi”, navela je Radanović.

Glavni cilj im je, kako je kazala, da probude radoznalost kod dece i zadrže ih u svetu nauke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.