Mali procenat dece vakcinisane MMR-om

VIDEO K9: Broj registrovanih slučajeva morbila ovog meseca u Srbiji preti da preraste u epidemiju, a razlog tome je i dalje mali procenat vakcinisane dece MMR vakcinom, koja i dalje kod roditelje izaziva sumnje u poveznost sa autizmom, zbog čega odlažu imunizaciju svoje dece kada im je ona i najpotrebnija, u dobi između 12 i 15 meseci života. Samo u Novom Sadu, prema podacima Doma zdravlja, u ovom životnom dobu MMR-om je vakcinisano jedva 25% dece.

0
92

MMR vakcina koja štiti decu od morbila, zauški i rubeola i dalje je predemet spekulacija zbog kojih je u Novom Sadu vakcinisano jedva 25% dece do druge godine žiovta.

Kasnije, u trećoj i četvrtoj godini, taj postotak je veći, ali i dalje nije dostigao očekivani zaštitini procenat od 95% vakcinisane polpulacije, ističe dr Galina Gavanski, pedijatrica Doma zdravlja Novi Sad, koja objašnjava zašto je važno vakcinisati dete MMR vakcinom upravo između 12. i 15. meseca života.

Zastrašeni pričama o autizmu koji navodno može izazvati ova vakcina, roditelji odlažu MMR vakcinaciju do treće i četvrte godine deteta, čekajući da ono progovori i prohoda pre vakcinacije, čime zanemaruju period kada je dete najugroženije i najpodložnije zarazi.

Najtežu kliničku sliku mogu izazvati morbile, navodi Gavanski, koje izazivaju visoku temperaturu, upalu pluća, a mogu da dovedu i do upale mozga kao i do smrtnog ishoda.

Poslednja epidemija morbila u Srbiji zabaležena je 2017. i 2018. godine kada je registrovano oko 5.800 obolelih osoba i 15 preminulih među kojima i jedno dete. Morbile su registrovane u Srbiji i ovog meseca, a zbog malog procenta imunizacije MMR vakcinom, ova zaraza, kako je rekla, preti da preraste u epidemiju.

Na nizak procenat imunizacije dodatno je uticala i epidemija korona virusa, kaže dr Gavanski.

Iako je pre 25 godina odbačena i opovrgnuta neutemeljna sumnja u poveznaost MMR vakcine sa autizmom, ova informacija se i danas provlači, pa roditelji čitajući neistine preko društvenih mreža i medija i slušajući teorije nestručnih ljudi, a želeći najbolje svom detetu, i dalje sumnjaju u ovu vakcinu, tvrdi Gavanski, koja roditeljima savetuje da veruju izabranom pedijatru koji prati rast i razvoj deteta.

Podseća i da su vrata svih ambulanti Doma zdrvlja Novi Sad otvorena za roditelje koji imaju pitanja, sumnju ili im je potreban savet u vezi sa vakcinacijom kao i kompletnim zdravljem svoje dece.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.