Mali pomaci u rešavanju problema slepih i slabovidih

VIDEO K9: Nezaposlenost i nepristupačnost i dalje su među najvećim problemima koji muče slebe i slabovide u našem gradu, kažu u gradskoj organizaciji koja okuplja ove naše sugrađane.

0
160

Borba za obezbeđivanje sredstava putem konkursa koja su im neophodna za funkcionisanje je njihova svakodnevica, kažu u Gradskoj organizaciji slepih i slabovidih Novog Sada.

“Mnogo je nekih programa koji su specifični za slepe i koje mi želimo da uradimo, da ih obučimo, pogotovo mlađe ili one kasnije oslepele, da im pomognemo da se prilagode da mogu da nastave život, recimo redovno da tako kažemo. Kada neko izgubi sa četrdeset, pedeset godina vid verujte mi da je veoma teško i sa takvima, iskreno rečeno, najviše i radimo”, rekao je Goran Vuković, predsednik Gradske organizacije slepih i slabovidih Novog Sada.

Život slepih i slabovidih, objasnio je Vuković, nije samo komplikovan njima, nego i onima sa kojima žive. Problemi su brojni, ali zapošljavanje je svakako u vrhu prioriteta, kazao je on.

“Iskreno rečeno, ja verujem da je u svakoj organizaciji invalidskoj ima nekih problema. Nekako mi se čini da je kod slepih to najveći. Možda nisam objektivan, ali mi se čini da je tu najveći problem da nekako poslodavci nemaju dovoljno razumevanja ili misle da to ne možemo”, naveo je Vuković.

On je ocenio da bi državne ustanove trebalo više da vode računa o tom problemu i da nemaju predrasude kada su slepi i slabovidi u pitanju, te da poštuju zakonom propisane odredbe prilikom zapošljavanja.

Pristupačnost je takođe veliki problem sa kojim se svakodnevno susreću. Ranije nestručno postavljane taktilne staze dovodile su do toga da slepe osobe udare u drvo, žardinjeru ili stolove u baštama kafića. Pomak je, prema njegovim rečima, primetan kada je reč o povećanju broja zvučnih semafora.

“Ali, kada god se nešto radilo, ili nova raskrsnica ili se rekonstruisalo, uvek su se stavljali ti govorni semafori, zvučni. I to je ono što je za svaku pohvalu. Prošle godine je završen jedan projekat koji je grad finansirao rekonstrukcija taktilnih staza u širem centru grada. I eto moja malenkost je učestvovala nekim svojim skromnim znanjem. To su zaista pomaci , istakao je Vuković.

Što se tiče same organizacije, Vuković je kazao da su njihove kancelarije otvorene za sve slepe i slabovide, te da se kod njih može naučiti Brajevo pismo, a nedostaju im računari sa govornim programom, kao i sredstva za redovno održavanje kursa za samostalno kretanje po gradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.