Makron popustio: Minimalac veći za 100 evra, porezi niži

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da će smanjiti poreze za penzionere i povećati minimalnu zaradu za 100 evra mesečno počev od januara 2019.

213

Francuski predsednik je, međutim, naveo da neće ponovo uvesti porez za bogate.

U prvom obraćanju naciji otkako su protesti protiv poreza širom zemlje prerasli u nerede u Parizu, Makron je na televiziji saopštio da proglašava “vanredno ekonomsko i socijalno stanje” i da želi “Francusku koja može da dostojanstveno živi od svog rada”, prenose francuski mediji.

“Odgovorićemo na nužne ekonomske i socijalne potrebe snažnim merama, smanjujući poreze brže, držeći troškove pod kontrolom, ali ne zaokretima”, rekao je Makron, prenosi Rojters.

Najavio je i da će ubrzati uvođenje poreskih olakšica za radnike s niskim primanjima, kao i da će ukinuti porez na isplatu za prekovremeni rad počev od 1. januara, nekoliko meseci ranije nego što je to prvobitno predviđeno.

Sve ove najavljene mere zahtevali su demonstranti u žutim prslucima koji su četiri nedelje sve oštrije protestovali protiv Makrona, za koga smatraju da je naklonjen bogatima, primećuje AP. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.