Majske plate najviše u Vršcu

VIDEO K9: Stanovnici Vršca preuzeli su od Novosađana vođstvo u visini prosečnih zarada, pokazuju poslednji podaci za mesec maj Republičkog zavoda za statistiku.

0
537

Prema podacima iz Republičkog zavoda za statistiku odeljenja u Novom Sadu, Novosađani su u maju u proseku zarađivali oko 75.800 dinara bruto ili nešto više od 54.700 dinara neto, što je za oko hiljadu dinara više u odnosu na april.

Tada su Novosađani imali u proseku i najviše plate u odnosu na celu Vojvodinu.

Međutim, podaci za maj pokazuju da su u tom mesecu građani Vršca zarađivali u proseku malo više od 58.000 dinara neto ili oko 80.600 dinara bruto, kažu u novosadskom Odeljenju za statistiku Republičkog zavoda.

“Podatak se preuzima iz Poreske uprave. Svaki poslodavac kad podnese poresku prijavu o porezu po odbitku za svakog zaposlenog to ulazi, normalno, u naše sve zarade i na osnovu toga se dobije prosek po opštinama”, rekla je Zvezdana Dimitrijević Jenovai, načelnica tog Odeljenja.

Kada je reč o najnižim zaradama, najmanje su u maju zarađivali stanovnici Bača, neto oko 39.000 dinara.

“Prosečna plata za period januar/maj 2018, odnosno na isti period 2017. godini za Vojvodinu je nominalno porasla za 6,7 posto”, kazala je Dimitrijević Jenovai.

Najviše zarade su i dalje u oblastima informacionih tehnologija, farmakologije, rudarstva i vazdušnog saobraćaja, dok su najmanje u većini uslužnih delatnosti.

Kada je reč o javnom sektoru, prosečna neto plata iznosi više od 56.000 dinara. Prema statistici u maju, u javnim preduzećima se zarađuje u proseku oko 61.000 dinara, dok 10.000 dinara manje zarađuju zaposleni u zdravstvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.