Maja Pavlović za N1: Ja nemam prekidač da isključim državu (Video)

Direktorka Kanala 9 Maja Pavlović izjavila je za emisiju Novi dan TV N1 da će prekinuti štrajk glađu ukoliko JP Emisiona tehnika i veze (ETV) obustavi potraživanja sve dok se ne završi spor koji je ona pred Upravnim sudom pokrenula protiv REM-a, i ako joj bude zakazan sastanak sa nadležnim ministrima i predstavnicima regulatornih tela.

0
699

Pavlović je za N1 pojasnila da se na taj radikalni potez – štrajk glađu, nije odlučila zato što je ETV isključio signal Kanalu 9, već zbog toga što je država Kanalu 9 dala dozvolu na 16 godina pod jednim uslovima, da bi posle sedam godina jednostrano udesetostručila takse.

“Kada je raspisan konkurs države za dodelu lokalnih frekvencija, u konkursu su stajali jasni parametri. Naveli su da je naša dozvola 2,5 miliona dinara godišnje, oko 200.000 dinara mesečno, a naknada za RATEL bila je 43.000 dinara mesečno, pa su se televizije bunile i spušteno je na 23.000 mesečno”, rekla je Pavlović za N1.

Ona je istakla da je nakon digitalizacije, jednostranom odlukom REM-a da se lokalnim televizijama dodeli regionalna frekvencija, taksa od 23.000 dinara podignuta na čak 176.000 dinara.

Kada se na sve namete koje inače plaćaju sva preduzeća u Srbiji, dodaju još četiri takse za REM, ETV, SOKOJ i OFPS, Kanal 9 mora svakog prvog u mesecu da isplati još 500.000 dinara.

Kako je od 2015. do 2017. Kanal 9 taksu plaćao 176.000 dinara mesečno, Pavlović smatra da je u preplati, zbog čega je protiv REM-a pokrenula spor pred Upravnim sudom, zahtevajući da joj se naknada naplaćuje prema uslovima sa konkursa, odnosno 23.000 dinara mesečno.

Ukoliko je u pravu, Pavlović kaže da država njoj duguje deset puta više novca nego što je njen dug prema ETV-u, te da ona nije dovoljno moćna da da finansira državu već tri godine koliko traje spor.

Cenovnik ETV-a je usvojila Vlada, podsetila je Pavlović i direktor ETV-a Branko Gogić, prema njenim rečima, nije mogao drugačije da postupi nego da isključi signal.

“Branko ode u sobu, pritisne prekidač i isključi me. Meni država duguje 20 miliona dinara, ali ja nemam prekidač da isključim državu”, rekla je Maja Pavlović.

Svi problemi lokalnih i regionalnih televizija su u Vladi i Skupštini, istakla je Maja Pavlović i dodala da su tamo nastale visoke takse, katastrofalni uslovi za medijske konkurse, razlozi za dugačke sudske sporove, za to što se medijima ne odobravaju krediti i što lokalni i regionalni mediji nemaju pristup marketinškim agencijama.

Maja Pavlović kaže da dva uslova moraju da budu ispunjena kako bi ona prekinula štrajk glađu – da ETV obustavi potraživanja sve dok se ne reši spor koji Kanal 9 vodi protiv REM-a pred Upravnim sudom, i da joj se zakaže sastanak sa ministrima Rasimom Ljajićem, Vladanom Vukosavljevićem i predstavnicima regulatornih tela na kojem bi se razgovaralo o problemima lokalnih medija.

ETV nudi reprogram sa grejs periodom

Gost Novog dana bio je i direktor ETV-a Branko Gogić koji je objasnio da je Kanalu 9 ponovo uključen signal, ali da televizija svoj program ne emituje, kao i da im je ponuđen reprogram da svoja dugovanja isplate u 24 mesečne rate.

“Nama je interes da sve televizije plaćaju i da ih ima što više. Oni nisu plaćali godinu dana, nije taj dug od juče. Lično sam bio uključen u komunikaciju sa Majom i nekoliko puta je molio da uplate bilo koliko”, naveo je on.

ETV, kako kaže, ima ugovor sa 92 TV emitera, od kojih 52 redovno plaćaju svoje obaveze, dok sa ostalima već postoje potpisani reprogrami o otplati duga na rate.

“Vrlo smo upoznati u kakvoj situaciji se nalaze mediji i dopuštamo da u toj meri duguju”, poručio je Gogić.

Direktor ETV-a kaže i da će signal Kanala 9 ostati uključen, a da će sa Majom Pavlović pokušati da naprave drugu vrstu reprograma sa grejs periodom od šest meseci do godinu dana. Dug, ipak, mora biti isplaćen, jer bi se u suprotnom u nezgodan položaj doveli emiteri koji plaćaju svoje obaveze, ističe Gogić.

Tekst preuzet sa N1

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.