Maja Pavlović 8. dan štrajkuje glađu – država ćuti

VIDEO K9: Ni 8 dana od kada Maja Pavlović stupila u štrajk glađu, nadležni se ne oglašavaju povodom njenih zahteva.

0
363

Vlasnica i direktorka TV Kanal 9 Maja Pavlović već osmi dan štrajkuje glađu, pošto, prema njenim rečima, država nije uradila ništa kako problemi naše televizije bili rešeni, već su, kako je navela, stvari postale još mnogo gore.

“Osmog dana mog štrajka glađu država ćuti”, kaže Maja Pavlović.

Ona je podsetila da je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić zvanično uputila inicijativu da u što kraćem roku bude zakazan sastanak na kojem će moći da iznese nagomilane probleme TV Kanal 9, ali i ostalih lokalnih i regionalnih međa u Srbiji, te da je otvoreno pismo sa istom inicijativom uputila i predsednici Ustavnog suda Vesni Ilić Prelić.

U ovim inicijativama Pavlović je ocenila da ni pravo ni ekonomija u Srbiji ne zavise od zakona, nego od političke volje, a da u ovom slučaju, kako je rekla, “apsolutno ne postoji politička volja da se počne sa rešavanjem nagomilanih problema”.

“Zbog ovakvih i sličnih situacija je ugašeno već više od 40 medija u Srbiji, a TV Kanal 9 postoji 20 godina i učiniću sve da ne doživimo istu sudbinu”, poručila je Maja Pavlović u svom pismu.

Pavlović podseća da postupak pred Upravnim sudom, zbog kojeg je štrajkovala glađu prošle godine, ni nakon skoro godinu dana nije završen, da su Kanalu 9 otkazani praktično svi ugovori sa preduzećima ili ustanovama u kojima je vlast preuzeo SNS, a da ministar Mladen Šarčević, nikada nije odgovorio ni na jedan od zahteva za održavanjem sastanka koji je obećan prošle godine, kako bi se našlo zakonito rešenje u vezi sa naknadama koje naplaćuju OFPS i SOKOJ.

Prema njenim rečima, ni Vrhovni kasacioni ni Ustavni sud ne postupaju po predstavkama TV Kanal 9.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja pozvala je u utorak nadležne državne organe da pod hitno reše nagomilane probleme TV Kanal 9 iz Novog Sada, koji su prouzrokovani upravo nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa, kako bi vlasnica i direktorka naše televizije prekinula štrajk glađu.

Koalicija je upozorila da je primer TV Kanal 9 “ilustrativan za sve lokalne medije u Srbiji”, jer se, kako su naveli, “protiv svih onih profesionalnih medija koji izveštavaju u javnom interesu preduzimaju najrazličitije mere kako bi bili ugušeni”.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je kolege novinare i da istraže izrečene sumnje da televizije bliske Srpskoj naprednoj stranci ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže, kao i navode da televizije bliske vlastima ne moraju da plaćaju ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, a koje su u vlasništvu države.

Koalicija je pozivala i na solidarnost sa kolegama sa TV Kanal 9, kao i da uplatom sredstava pomognu da račun TV Kanal 9 bude odblokiran (Banka Intesa: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 160-170280-38 i Poštanska štedionica: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 200-2639250101934-81).

Koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres, Asocijacija onlajn medija i Asicijacija medija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.