Magnezijum odgovoran za nesanicu

VIDEO K9: Nedostatak magnezijuma u organizmu, može uticati na kvalitet života. Neki od simptoma nedostatka su nesanica i problemi sa spavanjem, hronična malaksalost, umor, pa čak i poremećen srčani ritam. Studije pokazuju da više od 60% stanovništva unosi magnezijum u manjoj količini nego što bi trebalo, pa smo potražili savet lekara, kako da nadoknadimo ovaj mineral.

659

Magnezijum je jedan od minerala koji je neophodan za fiziološke procese u organizmu, međutim ovom mineralu posvećeno je malo pažnje, a posebno njegovom nedostatku u organizmu, iako je jako važno da bude prisutan u dovoljnim količinama.

“Simptomi koji ukazuju da postoji nedostatak u organizmu su pre svega konstantan umor, zatim težina da se čovek koncentriše na poslu, zatim narušena mu je pažnja, često je razdražljiv, nervozan, oseća se pod stresom, brzo plane. Ovo su samo neki od signala da čovek posumnja da ima nedostatak magnezijuma. Od drugih simptoma javljaju se trnjenje u nogama prvenstveno, a zatim može da dođe i do grčeva, odnosno trnjenja i mišića lica, odnosno facijalne muskulature”, rekla je dr Slavica Berar, lekarka opšte prakse.

Od 16 minerala koji su neophodni ljudskom organizmu, po značajnosti, magnezijum je na visokom četvrtom mestu. Uzrok nedostatka magnezijuma je najčešće nedovoljan unos, a zatim i loše životne navike.

Magnezijum se nalazi prvenstveno u našim kostima, a ima ga i u mekim tkivima i ćelijama. Njegovu koncentraciju smanjuju gazirana pića, cigarete, alkohol, masna hrana, velika količina mleka, meka voda, premalo proteina u ishrani, kao i hronične bolesti, navodi Berar.

“Naravno, nadoknada treba da se bazira na hrani. Znači zeleno povrće, kelj, brokoli, koštuničavo voće i povrće. U svim semenkama ga ima, u orasima, u bademu. Pored hrane treba se posvetiti i suplementima, ukoliko to ne možemo hranom da nadoknadimo. Naravno, koncentracije su tu najvažnije, za decu su nešto niže, oko 170 miligrama, za trudnice, muškarce je to oko 350, njima su povećane potrebe. Žena negde oko 280 miligrama ima potrebu za magnezijumom”, navela je dr Berar.

Ona napominje da je jako retka pojava da se čovek predozira magnezijumom, a ukoliko se pridržava dnevne propisane doze, do predoziranja ne može doći.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.