Mađarski ledolomci lome led na rekama

VIDEO K9: Mađarski ledolomci su jutros u 7 časova krenuli iz Aljmaša u Hrvatskoj ka zoni daljske krivine, a tokom prepodneva su pokrenuli led na prvih 5 kilometara, kažu u JVP Vode Vojvodine.

0
742

Rad ledolomaca je planiran na 15 kilometara, od prevodnice Bogojevo do Borovog sela u Hrvatskoj. Kako ne bi došlo do gomilanja leda nizvodno neće se pokrenuti sav led, već samo deo kako bi se napravio prolaz.

Mađarski ledolomci su jutros u osam sati razbili ledeni čep kod izletišta Staklara, a zatim su jednim prolaskom razbili i ledenu barijeru kod mostova Bogojevo-Erdut.

Posle toga uputili su se na najkritičniju deonicu takozvanu Daljsku krivinu. Od Dalja do Borova formiran je ledeni čep dužine 15-ak kilometara.

U isto vreme potiskivač „Sloga“ nastavlja sa radom na Dunavu, kako bi proširio koridor za prihvat leda koji će, nakon rada ledolomaca, doći u Novi Sad.

Na celom toku Save danas ima manje leda nego juče, a Tisa i banatski vodotoci i dalje su pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje se sprovodi na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava. Debljina leda je od pet do 20 centimetara.

“Na svim vodotocima dežurni timovi danonoćno prate stanje na terenu. JVP “Vode Vojvodine” nije nadležno za bezbednost i stanje plovila, pristana i splavova koji se nalaze u koritu reke”, navode u ovom preduzeću.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.