MAĐARSKA: DOŽIVOTNI ZATVOR ZA UBISTVO ROMA

718

Sud u Budimpešti osudio je danas tri osobe na doživotni zatvor ijednu na 13 godina pošto je utvrđeno da su krivi za ubistvo šest Roma na severoistoku Mađarske, između 2008. i 2009, godine.

Arpad Kiš, Ištvan Kiš i Žolt Peto osuđeni su na doživotni zatvor, a Ištvan Čontos na 13 godina.

Utvrđeno je da su njih četvorica zločin motivisan rasističkim stavovima, počinili između jula 2008. i avgusta 2009. godine. Oni su tada imali između 28 i 42 godine, a šest Roma su ubili tako što su u više mesta u Mađarskoj pucali iz vatrenog oružja i bacali „molotovljeve koktele” i ručne bombe, prenosi “Politika”.

O surovosti njihovog zločina između ostalog govori činjenica da su jedno dete od pet godina i njegov otac ubijeni iz vatrenog oružja u trenutku kada su pokušali da pobegnu iz kuće koja je bila zapaljena, dok je jedna žena ubijena na spavanju.

„Šest mađarskih građana ubijeno je samo zato što su bili Romi. Ta tragedija treba da ostane prisutna u kolektivnom sećanju naše nacije, kao i sve druge nacionalne tragedije”, navodi se u saopštenju mađarske opozicione partije Zajedno.

Prema navodima tužilaštva, četiri osuđenika, koji su bili članovi tvrde struje navijača fudbalskog tima Debrecin, često su dolazili u sukobe sa Romima, a ideja da im se zbog toga osvete nastala je tokom njihovih razgovora u jednom lokalnom baru.

Oni su uhapšeni krajem avgusta 2009. godine. Trojica glavnih aktera negirali su sve što im se stavlja na teret, a četvrti, koji im je u u vreme izvršenja zločina bio vozač, priznao je da je kriv, ali je rekao da direktno nije učestvovao u ubistvima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.