LSV: Referendum za Zakon o poljoprivrednom zemljištu

VIDEO K9: Ministarsto poljoprivrede i Vlada Republike Srbije nemaju pozitivne reakcije ni na proteste poljoprivrednika, ni na brojne amandmane na Zakon o poljoprivrednom zemlištu, kažu u Ligi socijaldemokrata vojvodine. Oni dodaju da neće odustati u borbi protiv donošenja ovakvog Zakona, koji se trenutno nalazi u proceduri, ističući da će ukoliko Vlada ne bude imala sluha za izmene, tražiti referendum na kome će građani odlučivati o sudbini Zakona.

625
Liga socijaldemokrata vojvodine nastavlja borbu za interese malih i srednjih poljoprivredni gazdinstava u Vojvodini.
Nastavićemo s borbom za iste ciljeve, našim metodama, koje čine institucionalni tip borbe rekao je Robert Kolar, potpredsednik Izvršnog odbora LSV-a.
“Potpuno je nerazumno od strane Vlade i Ministarstva poljoprivrede da nemaju sluha za to, jer je u pitanju najkatastrofalnija od svih mogućih odluka, ukoliko bi takav Zakon bio donet. Što se Lige socijal demokrata tiče, pripremamo sve što se tiče institucionalnog delovanja i kroz Skupštinu Vojvodine, kroz amandmane koje smo predložili i izglasali i naši poslanici u republičkom parlamentu će predlagati deo amandmana, u svakom slučaju, zahtevajući povlačenje tog zakona iz procedure”, najavio je Kolar. 
Kolar dodaje da, ukoliko se zakon ne povuče iz procedure i ne pristupi pisanju novog Zakona, LSV će predati sto hiljada potpisa i zatražiti raspisivanje referenduma.
“Pa da se građani izjasne da li žele da poljoprivredno zemljište, i to ono najplodnije, bude bez ikakvih kriterijuma ustupano velikim kompanijama i strancima ili tajkunima za, za njih, daleko manje pare i da desetine hiljada porodica u Vojvodini i Srbiji ostanu bez elementarnih životnih sredstava i bez onoga što ceo život rade i što su radile generacije pre njih”, naveo je  Kolar.
Podsetimo, LSV je sa paorima organizovala protestnu vožnju traktorima koja je održana 25. novembra ispred Skupštine Srbije u “pet do 12”, čime su zatražili povlačenje spornog zakona iz procedure. Glavni zahtev poljoprivrednika je da se ukine mogućnost prodaje zemljišta, kako ono ne bi moglo da postane vlasništvo stranih državljana, kao i da se onemogući izdavanje zemljišta bez licitacije.
Paori kao osnovni problem navode volju predlagača da se 30 odsto državnog zemljišta izda u zakup na 30 godina isključivo pravnim licima, što je za njih, kako su rekli, neprihvatljivo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.